Srbijanski ministar Ivica Dačić
0

Srbija neće u EU ako je uslov da se odrekne Kosova

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Srbija neće postati članica Europske unije ako je uslov da se odrekne Kosova i prizna nezavisnost bez pokušaja da se nađe kompromisno rješenje, rekao je u Beču srbijanski ministar policije Ivica Dačić.

"Srbija je uradila sve što se od nje očekivalo svih ovih godina, ali neko izgleda misli da Srbija treba stalno da bude pod pritiskom", istakao je Dačić, nakon razgovora sa austrijskim zvaničnicima.

Prema njegovim riječima, Srbija jeste za evropske integracije, ali kada je riječ o svemu tome, Srbiji su obećane dvije stvari - da je niko neće tjerati da prizna nezavisnost Kosova, i da niko neće mijenjati silom realnu situaciju na Kosovu.

"Ako Albanci nisu hteli da žive sa Srbima u Srbiji, a sada Srbi ne žele da žive u nezavisnom Kosovu, šta sada da se radi, da li će postojati dva aršina", upitao je Dačić.

Dačić, sa kojim je razgovarao državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Sebastian Kurtz, rekao je da se Srbija zalaže za mirno rješenje, kroz dijalog, koje treba da bude trajno i koje je moguće postići samo ako je pravedno.

"Pitanje statusa Kosova definitivno još nije rešeno jer Kosovo nije priznato od strane UN-a. Mi jesmo za kompromisno rješenje i istorijsko pomirenje Srba i Albanaca i protiv smo jednostranih poteza. U tom smislu je najvažnije da se na Kosovu zadrži mir i da postoji pregovarački proces", dodao je on.

On je naveo da to nema nikakve veze sa željom Srbije da bude članica EU te podsjetio da su zemlje EU, koje su postale članice, dugo vremena pregovarale o temama kao što je ribarenje i neke ekonomske stvari, ali nisu pregavarale o dijelu svoje teritorije.