|

"Srbija ne vrši pritisak na Milorada Dodika"

"Srbija ne vrši pritisak na Milorada Dodika"
0
S
SRNA
8.11.2009. u 11:17
30
komentara
0

dijeljenja
"Srbija ne vrši pritisak na Milorada Dodika"
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da do bilo kakvog epiloga pregovora u Butmiru može doći samo postizanjem konsenzusa tri naroda i dva entiteta u BiH, te poručio da Srbija neće podržati nikakvo nametanje.
"To je principijelan stav Srbije. Mi ćemo, kao garant Dejtonskog sporazuma, podržati svaki dogovor. Shodno tome, nećemo podržati nikakvo nametanje. Naši susjedi su dovoljno zreli i suvereni da sami odluče šta je za njih najbolje", rekao je Jeremić za beogradske "Večernje novosti".

On je odbacio spekulacije da se na premijera Republike Srpske Milorada Dodika iz Beograda vrše pritisci.

On je također ocijenio je da nije toliko važno da li će primjena bezviznog režima za građane Srbije početi 19. decembra ili 1. januara, nego da je bitno da taj proces "više teško iko može da zaustavi" i da će građani Srbije "uskoro biti slobodni da prelaze granice kao i ostali Evropljani".

"Odluka o ukidanju viza biće donijeta na sastanku ministara Evropske unije 30. novembra. S obzirom na to koliko smo vremena i napora uložili u borbi za to da počnemo da budemo tretirani kao normalan svijet, sama primjena ove odluke dve nedjelje ranije ili kasnije ne igra preveliku ulogu", rekao je Jeremić za "Večernje novosti".

Šef srpske diplomatije je naveo da je prijedlog pojedinih evropskih zvaničnika da primjena bezviznog režima za Srbiju počne već 19. decembra ove, a ne od 1. januara naredne godine, kako je to ranije najavljivano, signal dobre volje pred predstojeće praznike.

Jeremić je rekao da državni vrh Srbije smatra da su se stekli najvažniji uslovi da se odluka o podnošenju kandidature za članstvo u EU dogodi, najvjerovatnije, do kraja godine.

"Konačnu odluku donijećemo posle Samita šefova država i vlada EU sredinom decembra u Briselu", rekao je Jeremić.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...