Regija
0

Srbija ne priznaje proglašenje ustava Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer tehničke vlade Vojislav Koštunica izjavili su u nedjelju da Srbija ne prihvata proglašenje ustava Kosova kao pravnu činjenicu, te najavili da će se tražiti nastavak pregovora o budućnosti Kosova.

"Mi smo spremni vratiti se za pregovarački stol i na tome ćemo insistirati na svim međunarodnim forumima. To će biti naša strategija i naš odgovor na proglašenje nelegalne, takozvane države Kosovo", rekao je Tadić novinarima uoči nedjeljnog proglašenja ustava na Kosovu.

Naveo je i da postoji politički konsenzus o konstituiranju srpske skupštine na Kosovu, i dodao kako "Srbija ne želi nikakvu tenziju i političke sukobe na Kosovu, nego demokratske principe i pravila u južnoj srpskoj pokrajini".

U povodu prenošenja ovlasti na EU-ovu misiju EULEX, Tadić je rekao kako je dao jasan odgovor o tome u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kome je istakao da "nema nikakve rekonfiguracije međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu bez odluke UN-a".

"Srbija, boreći se za očuvanje vlastitog suvereniteta i integriteta, brani sigurnost i u drugim regijama svijeta u kojima postoje slični problemi", rekao je Tadić, uz poziv međunarodnim čimbenicima da učine sve u očuvanju mira i sigurnosti svih građana koji žive na Kosovu.

Premijer Koštunica je izjavio kako je neophodno da se Skupština Srbije hitno sastane i prije sjednice VS UN donese odluku da ne prihvata misiju EULEX.

"Pošto je cilj misije EULEX da na temelju odbačenog (Martti) Ahtisaarijeva plana provede neovisnost Kosova, očevidno je da je ova misija izravno suprotna i Rezoluciji 1244 i ustavu Srbije", rekao je Koštunica.

Dodao je i skupština Srbije istodobno treba poništiti protupravnu odluku o proglašenju ustava Kosova, jer Srbija ne prihvata da se na njenom teritoriju stvara nova albanska država.