|

'Srbija ne podupire razgradnju bh. entiteta'

'Srbija ne podupire razgradnju bh. entiteta'
0
F
FENA
7.11.2008. u 17:59
30
komentara
0

dijeljenja
'Srbija ne podupire razgradnju bh. entiteta'
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak u Beogradu da Srbija nikada neće poduprijeti pokušaje razgradnje entiteta u Bosni i Hercegovini i da će i dalje čvrsto ustrajati na dosljednoj provedbi Daytonskog sporazuma.
"Sva dovođenja u pitanje integriteta Republike Srpske vrlo su opasna i moj apel je da se svi sudionici u političkom životu u BiH drže Daytonskog sporazuma jer on garantuje stabilnosti u BiH i regiji", izjavio je Tadić nakon druge sjednice Vijeća za suradnju Srbije i RS, održane u Beogradu, na kojoj se raspravljalo o provedbi sporazuma o specijalnim usporednim vezama.

Na konferenciji za novinare u srbijanskoj Vladi on je rekao kako saradnja Srbije i RS glede primjene specijalnih veza, što je svrha prije nekoliko mjeseci utemeljenog vijeća, teče dobro, pri čemu je istaknuo da se takvim vezama ne ugrožava integritet BiH.

Tadić je podsjetio je da je Srbija pokrenula inicijativu da se takva vrsta veza uspostavi i s bošnjačko-hrvatskim entitetom u BiH, dodajući kako ta ponuda ostaje otvorena. "Sve političke dvojbe vezane za unutarnje probleme u BiH Srbija prepušta BiH, njezinim entitetima i građanima. Za nas je prihvatljivo sve što je prihvatljivo za tri naroda u BiH", rekao je Tadić.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik istakao je poslije sastanka kako je politička stabilnost u BiH "narušena najnovijim polemikama o tome treba li visokom predstavniku međunarodne zajednice dogodine završiti mandat" i podsjetio je da je RS za završetak te misije "kako bi BiH u nastavku procesa evropskih integracija samostalno pregovarala s EU, a ne da umjesto nje pregovaraju stranci".

Dodik je rekao i da RS neće pristati na smanjenje značenja entiteta u BiH zbog europskih integracija, ističući da ta dva procesa nemaju ništa zajedničko.

"Vlada RS štiti same osnove Daytonskog sporazuma. Razumijemo da je Bosna u tranziciji prema Evropi i mi nemamo ništa protiv toga jer je to i naš cilj. No, ne mislimo da je to pitanje u svezi s inicijativama za promjenom unutarnjih odnosa u BiH", dodao je Dodik.

Na sjednici Vijeća za saradnju Srbije i RS o sporazumu o specijalnim usporednim vezama bili su i premijer Srbije Mirko Cvetković i predsjednik i premijer RS Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik.

Premijeri Srbije i RS Mirko Cvetković i Milorad Dodik otvorili su u Beogradu nove prostorije Predstavništva RS. Kako su istakli, Predstavništvo će biti sjedište koordinacijskog tijela koje treba usmjeravati saradnju predviđenu Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama RS i Srbije i mjesto gdje će se okupljati privrednici, naučni i kulturni djelatnici.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...