Boris Tadić
0

'Srbija ne dijeli lekcije čelnicima u BiH'

FENA
Nakon razgovora s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslavom Lajčakom, u srijedu je iz ureda predsjednik Srbije Borisa Tadića saopšteno kako je Lajčaku rečeno da Srbija kao jamac Daytonskog sporazuma nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost susjedne zemlje, kao i da se Srbija ne miješa u unutarnja politička zbivanja u BiH i ne dijeli lekcije tamošnjim čelnicima.

U tom kontekstu, dodaje se u saopštenju, "srpski predsjednik smatra neprimjerenim izjave predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je u više navrata kritizirao premijera Republike Srpske Milorada Dodika".

"Niko na Balkanu nema ni političko ni moralno pravo dijeliti lekcije drugim liderima, umjesto toga važno je da se ugledamo na zemlje srednje Europe koje su, usprkos historijskim sukobima i neslaganjima, uzajamno se podržavajući, postale članice Evropske unije", navodi se.

Saopštenje navodi kako je Tadić ponovio da se Daytonski sporazum može mijenjati jedino konsenzusom sva tri naroda, kao i da Srbija pozdravlja načelni dogovor njihovih predstavnika o ustavnim promjenama, te podržava i evropske integracije BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BIH, Miroslav Lajčak, je u emisiji "Poligraf" beogradske televizije B92 rekao u srijedu da je Republika Srpska dio BiH i njeni bi predstavnici, prije nego što sklope ekonomske i druge dogovore s Beogradom, o tome trebali informisati svoje partnere u Sarajevu.

U vezi nedavno iznijetih optužbi u Vijeću sigurnosti da RS napada međunarodnu zajednicu, Lajčak je ponovio svoje stajalište da podizanjem optužbe protiv zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffia Gregorijana, RS izaziva i provocira međunarodnu zajednicu, koja na to mora reagirati.

"Sad je trenutak da Milorad Dodik i njegova stranka dokažu da su državni entitet u BiH i da su dio rješavanja, a ne stvaranja problema," dodao je Lajčak .

Ali, naglasio je, "da se Republika Srpska ne bavi izazivanjem međunarodne zajednice, onda bi se svi zajedno mogli posvetiti rješavanju problema u Federaciji. Međutim, mi se moramo baviti Republikom Srpskom, jer ona se nabacuje kao problem za nas, za međunarodnu zajednicu, a onda se žali zašto se bavimo njom, a ne bavimo Federacijom".

Na upit da li je RS jedini problem, Lajčak je odgovorio kako u BiH "postoji niz problema, ali RS ne treba biti problem jer je politički i ekonomski stabilna".

Na upit za komentar izjava predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji tvrdi da vlada u Banja Luci praktički razbija BiH, Lajčak je istakao kako je Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog sporazuma, te da je takvih optužbi već bilo i bilo bi dobro da Dodik i RS dokažu svojim konkretnim potezima, akcijama da nema razloga za takve stavove Republike Hrvatske.

Lajčak je u srijedu u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem.