Regija
0

Srbija: Nastavljeni protesti u nekoliko gradova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U nekoliko srbijanskih gradova u utorak su protestirali učenici srednjih škola, dok u Beogradu tokom prijepodneva nije bilo okupljanja, a na ulicama je veliki broj policajaca.

U Valjevu, Jagodini, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Čačku srednjoškolci izražavaju nezadovoljstvo zbog jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova. Najviše je protestanata u Nišu koji skandiraju "Kosovo je Srbija", "Ubij, zakolji...","Kosovo je srce Srbije".

Nakon žestokog sukoba protestanata i žandarmerije u ponedjeljak navečer niška policija nije željela objaviti broj privedenih i ozlijeđenih protestanata među kojima je bilo dosta nogometnih navijača.

U Čačku su se direktori šest srednjih škola usprotivili prekidu nastave radi protesta, a u tom su mjestu razbijena stakla na ulaznim vratima zgrade u kojoj je sjedište lokalnog ogranka Liberalno demokratske partije (LDP), stranke koja priznaje realnost glede Kosova. Nepoznati počinitelji skinuli su i ploču s nazivom stranke.

U Valjevu su tokom noći razbijeni prozori na predstavništvu slovenskog "Gorenja" a u Boru je meta napada bila slastičarnica u vlasništvu jednog Albanca.