Martti Ahtisari
0

Srbija mora da sarađuje s kosovskim institucijama ako želi u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbija mora da prihvati stvarnost i počne da sarađuje s kosovskim institucijama ako želi da se priključi Evropskoj uniji, ocijenio je u utorak bivši posrednik UN-a za riješavanje statusa Kosova Martti Ahtisari.
  • Da bi ušla u EU, Srbija mora da nauči da živi sa svojim susjedom koji je nezavisna država, kao što je Kosovo, rekao je Ahtisari u intervjuu Reutersu.

Tvorac plana o nezavisnosti Kosova, koji Vijeće sigurnosti UN-a nije odobrio, smatra da Srbija treba da prestane da gleda u prošlost i da nastoji da uspostavi saradnju s Kosovom kako bi krenula naprijed.

  • Smatram da nijedna zemlja na svijetu ne može da se razvija na pravi način ako se iskreno ne zagleda u prošlost i prizna da su stvari krenule naopako, dodao je Ahtisari.

On je britanskoj agenciji rekao da EU mora da zauzme jedinstven stav po pitanju Kosova i da je "veoma razočaran ponašanjem" pet članica evropskog bloka - Španije, Slovačke, Grčke, Kipra i Rumunije - koje nisu priznale proglašenu nezavisnost Kosova. prenose agencije.