Regija
1

Srbija: Miškoviću određeno jamstvo od 12 miliona eura

FENA
Miroslav Mišković (Foto: AFP)
Miroslav Mišković (Foto: AFP)
Specijalni sud u Beogradu odlučio je danas da vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković može da bude pušten iz pritvora ako položi sudu jamstvo od 12.000.000 eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Mišković je u pritvoru od hapšenja 12. decembra prošle godine. On će biti pušten da se brani sa slobode nakon što sudu pruži dokaze da je položio 12 miliona eura za jamstvo da će se odazivati svim pozivima suda, navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

To je najviši ikad određen iznos za jamstvo u srpskom pravosuđu, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder nekadašnji predsjednik FSS Zvezdan Terzić od milion eura, prenosi Tanjug.

Miškoviću je takođe, odlukom suda određena mjera zabrane napuštanja boravišta uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski Venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu, uz privremeno oduzimanje pasoša.

Protiv ovog rješenja Specijalnog suda, Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu, ali žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

To znači da ako Mišković uplati utvrđeni iznos jamstva može da se nađe na slobodi i prije odluke Apleacinog suda o eventualnoj žalbi tužilaštva.

Osim Miškovića, u pritvoru u ovom predmetu je još samo vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković. Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Poslije šest mjeseci istrage, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.