Regija
0

Srbija: Ministarstvo obavijestilo tužilaštvo o azilu Mirjane i Marka Milošević

FENA
Ministarstvo pravde Srbije obavijestilo je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organiziranog kriminala da su supruga i sin bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević, dobili azil u Rusiji, izjavio je u utorak specijalni tužilac za borbu protiv organiziranog kriminala Miljko Radisavljević.

Ukazavši da se Marko i Mirjana sumnjiče kao vođe kriminalne grupe koja se devedesetih godina prošlog stoljeća bavila švercom duhana, Radisavljević je objasnio da će Specijalno tužilaštvo, po završetku istrage, na osnovu prikupljenih dokaza i provedenih istražnih radnji, odlučiti da li će protiv njih podići optužnicu i predložiti da im se sudi u odsustvu.

On je novinarima, u pauzi skupa "Borba protiv organiziranog kriminala u Srbiji - od postojećeg zakonodavstva do sveobuhvatnog prijedloga reforme", rekao da će Specijalno tužilaštvo poslije provedenih istražnih radnji odlučiti o daljnjim koracima.

Protiv Mirjane Marković se u Okružnom sudu u Beogradu vodi krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja, zbog nelegalnog dodjeljivanja stana dadilji njenog unuka, dok su od juna prošle godine ona i sin Marko osumnjičeni kao vođe kriminalne grupe koja se devedesetih godina bavila švercom duhana.

Protiv Marka Miloševića već osam godina vodi se krivični postupak zbog prebijanja trojice pripadnika "Otpora" u Požarevcu, a trebalo bi da počne i postupak u kome se on tereti za nanošenje teških tjelesnih povreda Radojku Lukoviću.

Marko Milošević napustio je zemlju odmah nakon 5. oktobra 2000., dok je Mirjana Marković iz Srbije otišla u februaru 2003. godine, prenio je Tanjug.