Regija
1

Srbija: Među 12 uhapšenih zbog pranja novca i državljanin BiH

SRNA
Beogradska policija uhapsila je 12 osoba, od kojih je jedna iz BiH, a intenzivno traga za još tri, zbog pranja novca i poreske utaje kojima su budžet Srbije oštetili za oko 600.000 eura, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Uhapšeni su direktor privrednog društva Trešbek V. M. (24), direktor Arovana 9 S. Đ. (43), ovlašteni zastupnik privrednog društva Lukrosus Z. B. (60), direktor privrednog društva RT Masiv grupa V. R. (34), osnivač tog privrednog društva N. T. (35) i direktor privrednog društva Tranšped logistic group M. J. (57), svi iz Beograda.

Uhapšeni su i direktor privrednog društva iz Beograda Ganeks gradnja, državljanin BiH D. P. (37), generalni direktor Inos Balkana iz Valjeva, državljanin Makedonije D. N. (41) i njegov zamjenik državljanin Grčke H. V. (44), kao i menadžer za obojene metale u toj firmi G. S. (44) iz Valjeva, komercijalni direktor D. B. (54) iz Valjeva i direktor u firmi Z. J. (54) iz Valjeva.

Traga se za osnivačem i direktrom privrednog društva Lukrosus N. P. (36) iz Beograda i J. B. (24) iz Bora i za direktorom privrednog društva Min ist M. B. (31).

Oni su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi od većeg broja fizičkih i pravnih lica za gotov novac nabavljali sekundarne sirovine, bakar, građevinski materijal, odjevne predmete, prehrambene proizvode, brašno, šećer, ulje...

Međutim, oni su u svojoj poslovnoj dokumentaciji na osnovu fiktivnih računa prikazali kao nabavku od privrednog društva Trešbek kako bi izbjegli poreske obaveze i ostvarili pravo na povrat PDV-a u ukupnom iznosu od oko 600.000 eura, za koliko su oštetili budžet Srbije.

Kako bi prikrili ove radnje, osumnjičeni su novac sa dinarskog računa firme Trešbek, koja je osnovana i funkcionisala kao "peračko preduzeće", konvertovali u devizni novac, koji je zatim prebacivan firmama u inostranstvu – u Kini, Francuskoj, Holandiji, Americi, Kirgistanu, Hrvatskoj i Kanadi, na osnovu neistinitih profaktura za robu koja nije nikada isporučena.