{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija: Među 12 uhapšenih zbog pranja novca i državljanin BiH

S
10.7.2013. u 15:35
1
1
Srbija: Među 12 uhapšenih zbog pranja novca i državljanin BiH
1
Srbija: Među 12 uhapšenih zbog pranja novca i državljanin BiH
Beogradska policija uhapsila je 12 osoba, od kojih je jedna iz BiH, a intenzivno traga za još tri, zbog pranja novca i poreske utaje kojima su budžet Srbije oštetili za oko 600.000 eura, saopšteno je iz MUP-a Srbije.
Uhapšeni su direktor privrednog društva Trešbek V. M. (24), direktor Arovana 9 S. Đ. (43), ovlašteni zastupnik privrednog društva Lukrosus Z. B. (60), direktor privrednog društva RT Masiv grupa V. R. (34), osnivač tog privrednog društva N. T. (35) i direktor privrednog društva Tranšped logistic group M. J. (57), svi iz Beograda.

Uhapšeni su i direktor privrednog društva iz Beograda Ganeks gradnja, državljanin BiH D. P. (37), generalni direktor Inos Balkana iz Valjeva, državljanin Makedonije D. N. (41) i njegov zamjenik državljanin Grčke H. V. (44), kao i menadžer za obojene metale u toj firmi G. S. (44) iz Valjeva, komercijalni direktor D. B. (54) iz Valjeva i direktor u firmi Z. J. (54) iz Valjeva.

Traga se za osnivačem i direktrom privrednog društva Lukrosus N. P. (36) iz Beograda i J. B. (24) iz Bora i za direktorom privrednog društva Min ist M. B. (31).

Oni su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi od većeg broja fizičkih i pravnih lica za gotov novac nabavljali sekundarne sirovine, bakar, građevinski materijal, odjevne predmete, prehrambene proizvode, brašno, šećer, ulje...

Međutim, oni su u svojoj poslovnoj dokumentaciji na osnovu fiktivnih računa prikazali kao nabavku od privrednog društva Trešbek kako bi izbjegli poreske obaveze i ostvarili pravo na povrat PDV-a u ukupnom iznosu od oko 600.000 eura, za koliko su oštetili budžet Srbije.

Kako bi prikrili ove radnje, osumnjičeni su novac sa dinarskog računa firme Trešbek, koja je osnovana i funkcionisala kao "peračko preduzeće", konvertovali u devizni novac, koji je zatim prebacivan firmama u inostranstvu – u Kini, Francuskoj, Holandiji, Americi, Kirgistanu, Hrvatskoj i Kanadi, na osnovu neistinitih profaktura za robu koja nije nikada isporučena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: