Regija
0

Srbija: Kuntić pozvao Hrvate da izađu na izbore

FENA
Nedjeljni izbori u Srbiji nisu obični izbori, jer se bira između povratka u prošlost i nastavka približavanja Evropi, a o njima ovisi i budućnost Hrvata u Srbiji, izjavio je u subotu za Hinu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

On je pozvao Hrvate u Srbiji da kao i u prvom krugu izbora masovno iziđu 3. februara na glasačka mjesta i podrže predsjedničkog kandidata Borisa Tadića.

Tadića su podržale i dvije mlađe stranke hrvatske manjine - Demokratska zajednica Hrvata i Hrvatsko bunjevačko šokačka stranka, a neizravno i Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji.

Uz Tadića su se svrstale i gotovo sve druge političke stranke i krovna tijela manjinskih zajednica u Srbiji. Poziv svojim sunarodnjacima da iziđu i glasaju za predsjedničkog kandidata DS-a uputila su nacionalna vijeća bošnjačke, makedonske, vlaške, slovačke, rumunske, romske i rusinske manjinske zajednice.

Tadića je podržala i koalicija svih mađarskih stranaka u Vojvodini pa je sukladno takvoj odluci uz njega i najbrojnija mađarska nacionalna manjina. U ovom kontekstu vojvođanski mediji ovih su dana posebno isticali podršku koju je Tadić dobio od predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorada Pupovca te vođa srpskih zajednica u Republici Srpskoj i Makedoniji.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji, u kojemu ponovno sudjeluju Boris Tadić i kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić bit će održani u nedjelju 3. februara. Na prethodnim predsjedničkim izborima, Boris Tadić je po nekim procjenama uspio pobijediti radikalskog protukandidata Nikolića zahvaljujući glasovima nacionalnih manjina.