Slijedi najjači udar
52

Srbija jutros u osam zatvorila sve granične prelaze

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svi granični prelazi u Srbiji od osam sati jutros zvanično su zatvoreni, a u državu sada mogu ući samo transportni kamioni.
Na snagu je stupila odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te su zatvorene sve srbijanske granice. Onemogućeni su ulasci u državu i izlasci iz države za sve putnike cestovnog, željezničkog i riječnog saobraćaja.

Vučić je ovu odluku donio nakon saznanja da se očekuje jak udar koronavirusa u Srbiji: "Nama je od uvođenja vanrednog stanja ušlo 71.180 naših državljana uglavnom s područja Nemačke, Italije, Francuske, mnogi od njih su pokazali veliku odgovornost, ali ima i katastrofalnih izuzetaka. Mi imamo savremene mjere kojima pratimo kretanje brojeva iz inostranstva. U Beogradu u pojedinim naseljima imamo veliki priliv ljudi, to ćemo da obratimo pažnju. Ako u nekim mjestima budete vidjeli veći broj policajaca, nemojte da se iznenadite. Našli smo načine da pratimo ko i kako krši pravila koja je država propisala. Ovo sve radimo da bismo sačuvali zdravlje ljudi i zato moramo sedam sljedećih dana da budemo najpažljiviji, da nam se ne bi dogodilo kao u nekim drugim zemljama".

Osim toga, dodao je kako se međugradski saobraćaj u potpunosti ukida, kao i da postoji velika mogućnost da će biti donesene dodatne odluke o vremenskom proširenju policijskog sata i zabrane kretanja. Sve dalje informacije biće saopćene do vikenda, saopćio je Vučić.