{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija jedan od najvećih 'izvoznika' virusa HIV-a

S
21.5.2009. u 20:18
0
33
Srbija jedan od najvećih 'izvoznika' virusa HIV-a
0
Srbija jedan od najvećih 'izvoznika' virusa HIV-a
Analizirajući uzorke iz 17 evropskih zemalja, međunarodni tim naučnika napravio je mapu širenja virusa HIV-a, a susjedna Srbija jedan je od najvećih 'izvoznika' virusa među ovih 17 zemalja.
Mapa širenja opakog virusa HIV-a pokazuje najveće evropske 'izvoznike' i 'uvoznike' virusa, te zemlje koje otprilike imaju istih broj i jednih i drugih, piše BBC.

Među zemljama 'izvoznicama' virusa prednjače Portugal, Srbija, Grčka i Španija iz kojih mnogi turisti odlaze zaraženi virusom HIV-a.

U Poljskoj se virus širi najviše među stanovnicima jer veliki broj narkomana koristi isti pribor za ubrizgavanje heroina, tako da se ta zemlja ne može okarakterisati kao 'izvoznik'.

U slučaju Srbije radi se najvjerovatnije o širenju virusa putem njenih stanovnika koji rade ili putuju u susjedne evropske zemlje.

Zemlje 'uvoznice' su Austrija, Belgija, Danska, Njemačka i Luksemburg, dok Velika Britanija, Norveška, Holandija i Švedska imaju jednak broj i jednih i drugih.

'Virus putuje zajeno sa turistima i stanovništvom koje često napušta svoju zemlju. Glavni napori zemalja u borbi protiv širenja HIV-a trebali bi biti usmejereni na turiste, strance, migrante, te domaće radnike u stranim zemljama. Iako mnogi tako ne misle, postoji globalna epidemija HIV-a', izjavio je Rowan Harvey, jedan od naučnika koji su napravili mapu.

Harvey je dodao još i da Velika Britanija još uvijek ima najveći broj zaraženih HIV-om.

Studija i mapa su objavljeni u naučnom magazinu Retrovirology.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: