Anders Fogh Rasmussen
0

"Srbija je ključni igrač na Balkanu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da je Srbija "ključni igrač na Balkanu".

"Jako bih volio vidjeti napredak u odnosu između Srbije i NATO-a tokom svog mandata", izjavio je Rasmussen u intervjuu podgoričkoj televiziji Atlas.

Rasmussen je kazao da je imao sastanke sa srpskim liderima i da je od njih tražio da dostave prijedloge kako da se poboljšaju odnosi između Srbije i NATO-a.

Dodao je da je "sasvim razumljivo" da su sjećanja na 1999. godinu i intervenciju NATO-a na teritoriji SRJ "još uvijek živa", ali da smatra kako je prisutnost NATO-a u zemljama zapadnog Balkana bila uspješna.

"Morali smo poduzeti akcije 1999. godine i otada smo marljivo radili da postignemo sigurnost i stabilnost u zemljama zapadnog Balkana, a uspjeli smo postići i jedno i drugo", zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Rasmussen je službenoj Podgorici poručio da se raduje crnogorskoj prijavi za Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), kao i da želi vidjeti budući napredak u odnosima na toj relaciji.

"Posebno bih potaknuo Vladu da ojača borbu protiv korupcije", istakao je on.

Rasmussen je NATO opisao kao "zajednicu zajedničkih vrijednosti" i ocijenio da je za male zemlje posebno važno da se priključe tom savezu.

Glavni tajnik NATO-a izrazio je nadu da će vidjeti napredak u bilateralnim razgovorima između Grčke i Makedonije u vezi s rješavanjem pitanja službenog naziva Makedonije.

Na drugom kraju planete, američki ministar obrane Robert Gates u utorak je u Pentagonu primio ministra obrane Srbije Dragana Šutanovca, koji boravi u višednevnoj posjeti SAD-u.

Ministri Gates i Šutanovac razgovarali su ponajviše o regionalnim sigurnosnim pitanjima, naveo je Pentagon uz objavljene fotografije sastanka, bez saopćenja o sadržaju razgovora.

Ministar Šutanovac izjavio je nakon sastanka da su razgovarali o daljim aktivnostima Vojske Srbije u programu NATO-a Partnerstvo za mir, te da je izvijestio američkog kolegu o sudjelovanju pripadnika saniteta Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Čadu i spremnosti za učešće u drugim misijama.

Šutanovac je kazao da je Gatesu izložio i plan profesionalizacije Vojske Srbije.

Srbijanski ministar u srijedu će posjetiti saveznu državu Ohajo, čije je Nacionalna garda partner Srbije u Partnerstvu za mir.