Boris Tadić
0

"Srbija je kandidat za članstvo EU u 2009 -oj"

FENA
Srbija može postati kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji već sredinom 2009., ali je težak zadatak mogućnost da se uđe u Uniju u istom vlaku s Hrvatskom, kazao je u razgovoru za list "Blic" od subote predsjednik Srbije Boris Tadić. "Potrebno je uložiti veliki napor da uđemo u isti vlak s Hrvatskom kada je riječ o europskim integracijama. Srbija naravno od toga ne odustaje, ali treba uzeti u obzir i političke procese u samoj EU", rekao je Tadić.

"Analiza govori da ćemo uz veliki napor dostići status kandidata u prvoj polovici 2009, ali da je od sredine 2009. taj cilj realističniji", rekao je on.

Tadić je rekao kako je za Srbiju od vitalne važnosti skraćivanje rokova.

"Ukoliko kao kandidat s pregovorima o članstvu krenemo ranije, možemo bitno skratiti naš put k EU. Cilj je da sve propuštene prilike u proteklih osam godina nadoknadimo što prije. To je težak zadatak", rekao je Tadić Blicu koji ističe kako se Tadić nedavno vratio iz Bruxellesa, gdje je razgovarao s najvišim europskim dužnosnicima.

On je u tom razgovoru rekao i kako je "interes Srbije da što prije normalizira odnose sa SAD-om, jer čak i kada je riječ o obrani Kosova to je nemoguće bez promjene stava SAD, ne zaboravljajući pri tom potporu Rusije".