Regija
0

Srbija inzistira na odluci UN-a o EULEX-u

FENA
Srbija će i dalje inzistirati da se misija EULEX-a na Kosovu potvrdi odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), ali želi sudjelovati i u preoblikovanju UNMIK-a, odnosno postavljanju EULEX-a, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Mirko Cvetković.

"Naše je službeno stajalište da je dolazak EULEX-a bez odgovarajuće rezolucije UN-a i bez naše suglasnosti, nelegalan i to je za nas neprihvatljivo. Na našu žalost, EULEX je počeo bez našeg sudjelovanja. S time nismo bili suglasni, ali s druge strane jasno nam je i da nije dobro vršiti opstrukciju bilo čega samo radi opstrukcije. Mi imamo velikih interesa na Kosovu, imamo ljude koji tamo žive i očekujemo da se još neki vrate i moramo poboljšati život na Kosovu za sve one građane za koje smo odgovorni. Zato moramo sudjelovati u preoblikovanju UNMIK-a, odnosno u postavljanju EULEX-a, jer želimo biti dio zajedničke priče", rekao je premijer Cvetković u intervjuu beogradskoj "Politici" od četvrtka, precizirajući da vlasti u Srbiji u dosadašnjoj uspostavi EULEX-a nisu bile uključene u dovoljnoj mjeri.

Premijer je naglasio da se Srbija želi uključiti u procese na Kosovu i da bi rezultat dogovora trebala biti neka nova rezolucija Vijeća sigurnosti.

Stajalište srbijanske Vlade o Kosovu poznato je i ono ostaje nepromijenjeno i nakon događaja u Gruziji i ruskog priznavanja Južne Osetije i Abhazije, kazao je srbijanski premijer, dodajući da je Srbija svojedobno upozoravala da priznanje jednostrano proglašene neovisnosti Kosova može izazvati "domino učinak", što se "nažalost, sada i događa".

Kad je riječ o događajima u Gruziji, Vlada pažljivo prati situaciju i poduzimat će korake koji su "u najboljem interesu" Srbije, kazao je premijer Cvetković, dodajući kako ne očekuje da će gruzijska situacija negativno utjecati na poziciju Srbije i podršku Rusije kad je o Kosovu riječ.

"Informacija koju smo mi dobili jest da Rusija ostaje i dalje na ranijim stajalištima. Odgovor je, dakle - ne, ne bi trebalo utjecati", kazao je Cvetković u intervjuu "Politici", koja će taj razgovor u cijelosti, kako je najavljeno, objaviti u nedjelju.