Vuk Jeremić
0

Srbija ima šanse da njena inicijativa prođe u UN-u

FENA
Srbija ima šanse da njena inicijativa za traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde u vezi s Kosovom prođe u Ujedinjenim narodima, utvrdio je u srijedu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u razgovoru za Radio televiziju Srbija (RTS), čije dijelove prenose i drugi elektronski mediji.

Jeremić je ipak rekao kako je još daleko od toga da će Srbija sigurno dobiti većinu od 192 zemlje u Općoj skupštini UN-a, koliko je potrebno da bi taj prijedlog bio i prihvaćen.

"Srbija traži od UN-a odobrenje da pita za mišljenje Međunarodni sud pravde o tome je li proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Prerano je reći da je stvar gotova. S druge strane nalaze se vrlo moćne zemlje", rekao je Jeremić.

Šef srbijanske diplomatije ocjenjuje, međutim, kako Srbija ima jake argumente za Sud pravde i veliku šansu da presuda bude donesena u njenu korist, ali da će najteže biti dobiti većinu u UN-u i stići do suda, te ističe kako je to sada "najveći vanjskopolitički izazov zemlje" i vjerojatno "najsveobuhvatnija diplomatska akcija od Pokreta nesvrstanih".

Jeremić je priznao i kako ima puno otpora inicijativi Srbije te "javnih i drastičnih pritisaka moćnih zemalja".

Osvrćući se na odnose sa SAD-om, ministar je rekao kako su oni narušeni nakon američkog priznanja Kosova, ali da će se srbijanska vlada truditi sarađivati sa SAD-om, kao najvažnijom zemljom na međunarodnom planu, u drugim područjima koja nisu u vezi s Kosovom.

"Odnosi s Washingtonom narušeni su i nalaze se na najnižoj razini od 1999. godine, kada smo bili u ratu. To nije bio izbor Srbije nego SAD-a, oni su svojom odlukom da priznaju Kosovo nanijeli udarac Srbiji i mi ne možemo zanemariti činjenicu kako je Amerika bila nositelj projekta priznanja Kosova", rekao je Jeremić.

Što se tiče odnosa s Rusijom, srbijanski ministar vanjskih poslova rekao je kako su oni dobri i da se ništa nije promijenilo priznanjem gruzijskih područja Južne Osetije i Abhazije te da dobri odnosi s Rusijom ne isključuju približavanje Srbije Evropskoj uniji.