{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija ima šanse da njena inicijativa prođe u UN-u

F
10.9.2008. u 14:34
0
0
Srbija ima šanse da njena inicijativa prođe u UN-u
0
Srbija ima šanse da njena inicijativa prođe u UN-u
Srbija ima šanse da njena inicijativa za traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde u vezi s Kosovom prođe u Ujedinjenim narodima, utvrdio je u srijedu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u razgovoru za Radio televiziju Srbija (RTS), čije dijelove prenose i drugi elektronski mediji.
Jeremić je ipak rekao kako je još daleko od toga da će Srbija sigurno dobiti većinu od 192 zemlje u Općoj skupštini UN-a, koliko je potrebno da bi taj prijedlog bio i prihvaćen.

"Srbija traži od UN-a odobrenje da pita za mišljenje Međunarodni sud pravde o tome je li proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Prerano je reći da je stvar gotova. S druge strane nalaze se vrlo moćne zemlje", rekao je Jeremić.

Šef srbijanske diplomatije ocjenjuje, međutim, kako Srbija ima jake argumente za Sud pravde i veliku šansu da presuda bude donesena u njenu korist, ali da će najteže biti dobiti većinu u UN-u i stići do suda, te ističe kako je to sada "najveći vanjskopolitički izazov zemlje" i vjerojatno "najsveobuhvatnija diplomatska akcija od Pokreta nesvrstanih".

Jeremić je priznao i kako ima puno otpora inicijativi Srbije te "javnih i drastičnih pritisaka moćnih zemalja".

Osvrćući se na odnose sa SAD-om, ministar je rekao kako su oni narušeni nakon američkog priznanja Kosova, ali da će se srbijanska vlada truditi sarađivati sa SAD-om, kao najvažnijom zemljom na međunarodnom planu, u drugim područjima koja nisu u vezi s Kosovom.

"Odnosi s Washingtonom narušeni su i nalaze se na najnižoj razini od 1999. godine, kada smo bili u ratu. To nije bio izbor Srbije nego SAD-a, oni su svojom odlukom da priznaju Kosovo nanijeli udarac Srbiji i mi ne možemo zanemariti činjenicu kako je Amerika bila nositelj projekta priznanja Kosova", rekao je Jeremić.

Što se tiče odnosa s Rusijom, srbijanski ministar vanjskih poslova rekao je kako su oni dobri i da se ništa nije promijenilo priznanjem gruzijskih područja Južne Osetije i Abhazije te da dobri odnosi s Rusijom ne isključuju približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: