Wikileaks objavio novu depešu
0

Srbija ima nezasit apetit za drame i toleranciju na haos

FENA
Prema službenoj depeši ambasade SAD-a u Beogradu od 4. augusta 2009. godine, koju je objavio WikiLeaks, Skupština Srbije odložila je svojevremeno, u julu 2009. godine, glasanje o 24 zakona, uključujući kontroverzni zakon o informisanju, kako bi se izbjegla kriza Vlade Srbije i obračun između koalicionih partnera G-17 plus i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Prema navodima iz tog dokumenta, zvaničnici Vlade Srbije potvrdili su da je jednomjesečno odlaganje glasanja o zakonima u Skupštini Srbije bilo rezultat dogovora da se odloži obračun između predlagača zakona o informisanju G-17 plus, koji je zaprijetio da će napustiti vladu ukoliko taj zakon ne bude usvojen i SPS koja je insistirala da neće glasati za zakon iz "Miloševićeve ere".

U depeši ambasade SAD-a u Beogradu navedeno je da je odlaganjem glasanja za 31. august kriza vlade izbjegnuta i da "iako vlada nastavlja da radi u stanju konfuzije, haos je bolji od alternative - vlade koja bi uključila Srpsku naprednu stranku", kao i da su vlada i Liberalno demokratska partija (LDP) "izgleda naporno radili da se izbjegne ta mogućnost".

Američki diplomata - pisac depeše ocijenio je da "iako situacija možda izgleda neodrživo, novi izbori nisu izgledni u bliskoj budućnosti".

"Srbija ima nezasit apetit za drame i toleranciju na haos", navedeno je u dokumentu uz ocjenu da je ovdje "kriza više pravilo nego izuzetak".

Na kraju pisac depeše zaključio je da "mumlanje o zakonu o informisanju ističe slabost vladajuće koalicije", kao "da bi dobit od pada vlade imali jedino Nikolićev SNS i Koštuničin DSS".

U američkoj depeši takođe je istaknuto da bi "drama u vezi s ovom epizodom mogla postati norma za naredne tri godine mandata vlade" jer je "haos životni stil srpskih političara".