Regija
0

"Srbija ima male izglede za osporavanja neovisnosti"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srbija kao članica UN-a ima nekoliko pravnih mehanizama kojima bi mogla pokušati osporiti odluku o neovisnosti Kosova, ali su mali izgledi za uspjeh, smatra poznati beogradski profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević.

"Srbija bi, poslije jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova mogla Međunarodnom sudu pravde uputiti tužbe protiv zemalja koje priznaju neovisnost. Procedura pred tim sudom međutim postavlja ograničenja: sudu se mogu tužiti samo zemlje koje prihvate da je taj sud nadležan da presuđuje o tom pitanju", kazao je Dimitrijević u ponedjeljak za beogradski radio-tv postaju B 92 .

On smatra da bi za Srbiju bolja opcija bila da od Međunarodnog suda zatraži pravno tumačenje o tome mogu li teritoriji dobiveni secesijom biti priznate države.

Dodao je da je malo vjerojatno da će države koje su već odlučile priznati neovisnost Kosova, pristati da sa Srbijom uđu u postupak arbitraže, koji se spominje kao mogući pravni postupak u rješenju spora o Kosovu.

Dimitrijević je također rekao da Srbija kao država ne može tužiti zemlje, koje priznaju neovisnost, njihovim domaćim sudovima, već da bi takve sporove mogli pokretati građani tih država koji podržavaju stajališta Beograda po kojima je priznavanje neovisnosti nezakonito.