Interpolova potjernica
0

Srbija i Crna Gora tragaju za krijumčarima 2,1 tonu kokaina

SRNA
Nacionalni biro Interpola iz Beograda raspisao je crvenu međunarodnu potjernicu za pljevaljskim biznismenima Darkom Šarićem i Goranom Sokovićem zbog sumnje da su organizovali šverc 2,1 tonu kokaina iz Latinske Amerike, potvrdio je direktor policije Srbije Milorad Veljović za podgoričke "Vijesti".

Međunarodna potjernica za Šarićem i Sokovićem raspisana po nalogu istražnog sudije Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu u kojem se već nekoliko mjeseci vodi opsežna istraga o švercu kokaina.

"Vijesti" navode da se i Šarić i Soković nalaze u Crnoj Gori, odnosno u Pljevljima.

Beogradski ''Blic'' navodi da je Šarić direktne kontakte sa vrhom kolumbijskog kartela ostvario zahvaljujući Rodoljubu Raduloviću (61), svom najutjecajnijem saradniku.

"Radulović je veoma moćna osoba, sa kontaktima u vrhu srpsko-crnogorskog podzemlja, ali i političarima obe države. U momentu akcije zaplene kokaina u Južnoj Americi on je telefonom pozvao nekoliko uticajnih prijatelja, pokušavajući da sazna šta se to dešava u Urugvaju", kaže za "Blic" izvor blizak istrazi.

"Blic" saznaje da je, zbog veza koje Šarić i Radulović imaju u Srbiji, akcija "Balkanski ratnik" vođena i izvedena u najstrožoj tajnosti. Šarićev uticaj je, navodi list, još veći u državnim i kriminalnim strukturama Crne Gore.

Izvor "Blica" kaže da iako su registrovana česta putovanja Šarića u Južnu Ameriku, on nikada nije bio u direktnom kontaktu sa drogom. U posljednjih nekoliko godina Šarić je uspio da napravi kompletnu dilersku mrežu, od ugovaranja kupovine kokaina, plaćanja, transporta koji je obavljan prekookeanskim brodovima...

"Glavnu ulogu u krijumčarenju kokaina do Evrope imali su moreplovci, mahom iz Kotora. Ovaj grad služio je za regrutovanje pomoraca koji su preuzimali i dostavljali drogu i na svakoj turi zarađivali po nekoliko desetina hiljada eura", kaže izvor beogradskog dnevnika.

List navodi da je kokain potom stizao u luke u Italiji, Grčkoj, Holandiji i Belgiji, odakle su je preuzimali Šarićevi ljudi i predavali osobama zaduženim za rasturanje droge na ulično narko-tržište. O svakom detalju u ovom poslu Šarić je strogo vodio računa kako iza sobe ne bi ostavljao tragove koji bi mogli da budu korišćeni kao dokazi protiv njega.