"Ostali smo na ulici, bez ičega"
2

Srbija evakuisala prvu grupu svojih državljana iz Sirije

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grupa od 40 državljana Srbije i članova njihovih porodica, koja je evakuisana iz Sirije zahvaćene građanskim ratom, stigla je popodne avionom "Jata" na beogradski aerodrom "Nikola Tesla“.

Evakuaciju srpskih državljana, uglavnom žena udatih za Sirijce, organizovala su ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, po nalogu Vlade Srbije.

Na aerodromu su ih dočekali predstavnici ova dva ministarstva, a evakuisani su državljani Srbije koji su živjeli uglavnom u Damasku i njegovoj okolini i djelimično u Alepu.

Evakuisani građani rekli su da im je jedini problem bio da zbog borbi dođu do Damaska, odakle je vršena evakuacija.

"Cijeli narod je tamo ugrožen, pa sam i ja ugrožena sa njima. U Siriji smo bili kao u svojoj zemlji, normalno živjeli i radili, imali svoje kuće i stanove. Sada smo svi ostali na ulici i bez ičega“, kaže jedna od evakuisanih državljanki Srbije.

Druga putnica kaže da ljudi unutar Sirije ne razumiju situaciju, da se vode borbe, granatiranja, da se priča da se sprema velika bitka za Alep i da ako on padne, past će i Sirija.

Prema podacima nadležnih ministarstava Srbije, u Siriji se nalazilo oko 200 srpskih državljana koji su uglavnom živjeli u mješovitim brakovima i zato im je bilo teško da se odluče da napuste Siriju.

Predstavnici srpskih ministarstava koji su dočekali putnike na beogradskom aerodromu rekli su da je kritično u Alepu gdje se vode borbe i gdje živi nekoliko desetina državljana Srbije koji nisu uspjeli da stignu do Damaska, ali da su srpske vlasti sa njima u kontaktu.

Oni dodaju da će i ovi građani biti evakuisani čim to bezbjednosni uslovi budu dozvoljavali.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, posredstvom srpske Ambasade u Damasku od marta apelovalo na državljane Srbije da se evakuišu, ali su oni tek u posljednjih desetak dana iskazali znatnije interesovanje da napuste Siriju.