{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija donijela zakon o zabrani diskriminacije

F
26.3.2009. u 17:05
0
5
Srbija donijela zakon o zabrani diskriminacije
0
Srbija donijela zakon o zabrani diskriminacije
Zastupnici u srbijanskom parlamentu prihvatili su u četvrtak zakon o zabrani diskriminacije koji je, na zahtjev Srpske pravoslavne crkve (SPC), prvobitno bio povučen iz parlamentarne procedure jer se SPC usprotivila članku toga dokumenta u kojem se zabranjuje diskriminacija na temelju spolne opredijeljenosti, prenijeli su beogradski elektronski mediji.
Vlada je, nakon energične reakcije javnosti, po hitnom postupku, uz manje izmjene i bez promjene bitnih odredbi, zakon vratila parlamentu, a iz kabineta predsjednika srbijanske vlade Mirka Cvetkovića poručeno je da je taj prijedlog zakona definitivan i da se, uprkos tome što su predstavnici Crkve ostali nezadovoljni i nakon što je vlada prihvatila određene primjedbe, od njega neće odstupati.

Prethodna verzija zakona vraćena je vladi na razmatranje početkom marta kada je Sinod SPC, uz saglasnost Katoličke crkve, Islamske zajednice, Evangeličke crkve i drugih vjerskih zajednica u Srbiji, poslao pismo s primjedbama na prijedlog zakona.

U pismu SPC zatražena je izmjena članka koji garantuje slobodu promjene vjeroispovijesti, a primjedbe su upućene i usvajanju članka koji sprječava diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

U usvojenu zakonu članak koji garantuje slobodu promjene vjeroispovijesti unesen je dodatak u kojemu je navedeno da se u kontekstu promjene vjerske pripadnosti i javnog očitovanja u skladu s vlastitim uvjerenjima diskriminacijom ne smatra postupanje svećenika odnosno vjerskih službenika u skladu sa vjerskom doktrinom.

U članku o diskriminaciji na temelju spolne orijentacije izostavljen je stavak koji se odnosi na transseksualnost.

Zakon predviđa i povjerenika za zaštitu ravnopravnosti kao samostalno državno tijelo, nezavisno u obavljanju poslova utvrđenih zakonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: