Regija
0

Srbija danas predaje kandidaturu za EU

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kandidatura Srbije za punopravno članstvo u EU biće danas uručena švedskom premijeru Fredriku Reinfeldtu, čija zemlja do kraja godine predsjedava Unijom.

Kandidaturu će na ceremoniji u Stokholmu, koja počinje u 14.30 sati, predati predsjednik Srbije Boris Tadić koji će se sa švedskim premijerom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom obratiti novinarima.

Tadić smatra da Srbija u najboljem mogućem trenutku podnosi kandidaturu iako još nije ispunila uslove za ratifikaciju prethodnog koraka, a to je potvrđivanje Sporazumma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Da li ćemo dobiti status kandidata pre nego što dovršimo konačnu saradnju sa Haškim tribunalom, to je potpuno drugo pitanje. Za ovu fazu u kojoj smo sad, mi smo potpuno zarvšili proceduru, sačekali smo sve što je bio zahtev naših partnera i prijetelja u EU", rekao je predsjednik Srbije.

Vlada Srbije donijela je u subotu odluku da kandidatura za članstvo u Uniji bude donesena do kraja godine, a Švedska je odredila 22. decembar kao datum kada ta odluka može izvanično da bude formalizovana.

Premijer Švedske, koja do kraja godine predsjedava EU, poručio je da je predsednik Tadić dobrodošao u Stokholm i ocijenio da je Srbija odlukom o kandidaturi "načinila istorijski korak".