{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija danas bira predsjednika između 12 kandidata

S
6.5.2012. u 07:47
1
24
Srbija danas bira predsjednika između 12 kandidata
1
Srbija danas bira predsjednika između 12 kandidata
U Srbiji se danas održavaju opšti izbori na kojima će građani glasati za predsjednika države, te buduće sazive republičkog i vojvođanskog parlamenta i lokalnih samouprava.
Birališta su otvorena u 7.00 sati, a pravo glasa ima 6.770.013 građana, koji će birati predsjednika države između 12 predsjedničkih kandidata, kao 250 poslanika republičkog parlamenta između 18 izbornih lista.

Građani će glasati na 8.390 biračkih mjesta od kojih su 38 u 22 zemlje u inostranstvu. Glasanje će trajati do 20.00 sati.

Predsjedničke i parlamentarne izbore na Kosovu organizuje Republička izborna komisija Srbije u saradnji s Misijom OEBS, a građani će glasati na 90 biračkih mjesta na 28 lokacija, dok se u bar dvije srpske opštine održavaju i lokalni izbori.

Ovo je prvi put, od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990. godine da se istovremeno organizuju izbori za predsjednika, poslanike republičkog parlamenta, poslanike vojvođanske skupštine i odbornike lokalnih parlamenata.

Zvanični rezultati izbora na svim nivoima treba da budu utvrđeni najkasnije 10. maja, dok prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Srbije treba da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, odnosno, najkasnije 8. juna.

U parlamenut Srbije će ući samo one stranke koje pređu cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja glasova birača, a isti princip važi i za skupštine opština i gradova.

Za manjinske liste važi prirodni prag, koji se dobija kada se zbir glasova stranaka koje pređu cenzus od pet odsto podijeli sa 250, što obično iznosi oko 15.000 birača.

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.

Kandidata za premijera predlaže predsjednik Republike, nakon čega mandatar predlaže program i sastav vlade.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika i njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Za predsjednika Srbije biće izabran kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali ili se održava drugi krug izbora u roku od 15 dana od dana prvog glasanja na kojem učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova u prvom krugu izbora.

Eventualni drugi krug izbora za predsjednika biće održan 20. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: