Boris Tadić
0

"Srbija će učiniti sve da Mladić i Hadžić budu u Hagu"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija učiniti sve kako bi dovršila saradnja s Haškim tribunalom i uhapsila dvojicu preostalih optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Tadić je razgovarao danas sa američkim ambasadorom za ratne zločine Stivenom Rapom o obavezama Srbije da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Izneo sam potpuno jasan stav da čak i kad ne bi postojala međunarodna obaveza Srbije da uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Srbija bi to učinila zbog toga što na taj način želimo da doprinesemo razjašnjavanju svih zločina i svih kriminalnih dela koja su se desila tokom ratnih zbivanja devedesetih godina", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će Srbija učiniti sve napore da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom.

"Mi danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li se oni nalaze u Srbiji, ali činimo sve kao da jesu", rekao je Tadić.

On je naglasio da Srbija želi da doprinese pomirenju među narodima bivše Jugoslavije i da stvori uslove za perspektivu i normalan život svih građana nezavisno od zemlje u kojoj žive, nacionalne i vjerske pripadnosti.

Prema njegovim riječima, sarađujući sa Haškim tribunalom, Srbija doprinosi međunarodnom pravu na koje je suštinski oslonjena kada je u pitanju i odbrana njenog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

"Nemoguća je politika koja oslanja odbranu vlastitog integriteta na međunarodno pravo kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a s druge strane, ne oslanja svoju politiku na međunarodno pravo kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom", istakao je predsjednik Srbije.