"Srbija će se u svojoj protutužbi osvrnuti i na ustaše i NDH"

F
FENA
14.12.2008. u 12:32
0
28
"Srbija će se u svojoj protutužbi osvrnuti i na ustaše i NDH"
0
"Srbija će se u svojoj protutužbi osvrnuti i na ustaše i NDH"
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u nedjelju je u razgovoru za agenciju Tanjug izjavio da Srbija ima godinu dana za formuliranje protutužbe protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde i najavio kako će se će se u njoj nalaziti osvrt na zločine ustaša u NDH.
Jeremić je u razgovoru za Tanjug naglasio kako Srbija nema izbora nego podnijeti protutužbu. "Srbija je pokušala sve da se izbjegne sudski epilog. Vjerovali smo da bi, zbog bržeg ostvarivanja naše zajedničke budućnosti u Europskoj uniji, bilo mnogo bolje da do tog sudskog procesa ne dođe. Ali, nakon što se sud proglasio nadležnim po hrvatskoj tužbi, nismo imali izbora nego se odlučiti za takav korak", kazao je Jeremić.

On je rekao da će se srbijanski pravni tim u svojoj tužbi osvrnuti i na povijesno razdoblje između 1941. i 1945. godine i zločine koji su počinjeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Mislimo da je izuzetno važno imati jasnu predodžbu o događajima koji su doveli do sukoba devedesetih godina. Osvrnut ćemo se na vrijeme NDH, vrijeme ustaške vlasti u Hrvatskoj kada su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u povijesti čovječanstva. Kao što je i hrvatska tužba koncipirana na način da se osvrće na povijesni razvoj koji je doveo do događaja devedesetih godina, to će biti slučaj i sa našom", rekao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, "možda je i bolje da ova stvar bude sagledana na jedan objektivan, internacionaliziran, pravno utemeljen način u Den Haagu".

"Neovisno od toga, treba zaista pokušati sve da se odnosi Srbije i Hrvatske što je moguće više poboljšaju. Trebamo surađivati u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Tehnička, kulturna, znanstvena i svaka druga suradnja treba biti rasterećena od ovog povijesnog problema. Neka se time bavi sud pravde i povijesti", kazao je Jeremić.


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: