Datum izručenja Hagu tajna
0

Srbija će istražiti mrežu Mladićevih pomagača

Sarajevo-x.com
Nakon što je doneseno rješenje da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, tačan datum i vrijeme njegovog slanja u Holandiju ostali su tajna zbog, kako je rekao predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za saradnju s Hagom, Rasim Ljajić, rizika.

Istovremeno, srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je da će istraga tamošnjeg tužilaštva biti proširena na mrežu pomagača koji su doprinijeli tome da se haški bjegunac skriva od pravde već 16 godina.

Govoreći za BBC, Tadić je rekao da će svako ko je štitio Mladića biti procesuiran.

Bivši general će biti izručen Hagu, potvrdio je. Mladić je, podsjetimo, uhapšen u četvrtak, a optužen je za genocid i zločine u toku rata u BiH od 1992. do 1995.

Tadić je kazao da će istraga protiv njegovih pomagača uključivati i članove srbijanskih oružanih snaga i policije jer se sumnja da je upravo tu bilo ljudi koji su pomagali njegovo skrivanje sve ove godine.

"U narednih nekoliko dana kompletirat ćemo sliku o tome šta se dešavalo u proteklih dvije i po godine, pa čak i više, svih 16", kazao je. "To je za nas vrlo, vrlo važno".

Predsjednik Srbije je dodao da je podrška bivšem generalu Mladiću oslabila nakon svrgavanja tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića 2000. godine.

Osim toga je objasnio: "On je imao mnogo rodbine, ne samo u Srbiji, već i u regionu, u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i drugim zemljama. To je umnogome otežavalo istraživanje slučaja."