Ministrica pravosuđa
0

Srbija će ispunjavati svoje međunarodne obveze

FENA
Srbija će i dalje ispunjavati međunarodne obveze, ali to očekuje i od drugih, rekla je nova srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

"Srbija traži da se zločini svugdje kažnjavaju i jednako tretiraju, kako se više nikad ne bi ponovili i kako bismo, zadovoljenjem pravde za žrtve, svi zajedno stigli do pomirenja", rekla je Malović na skupu u Beogradu na kojemu je predstavljena studija o utjecaju Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na procese tranzicijske pravde u Srbiji.

I ona i tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević istaknuli su da će Srbija završiti obveze prema Sudu u Den Haagu, prije svega, zbog pravde prema žrtvama i zbog pomirenja.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da je Haaški sud jedna od najkontroverznijih institucija koju su uspostavili UN, koju su osporavali političari, stručna javnost, optuženi, ali i žrtve. Ipak, naglasio je, Srbija će ispuniti svoje međunarodne obveze i uhititi preostale haške bjegunce, "ne zbog Haga, već zbog pravde i isprike žrtvama, na koje nas obvezuju moral i presuda Međunarodnog suda pravde u Den Haagu".

"Europske vrijednosti brane se utvrđivanjem zločina iz prošlosti i njihovim procesuiranjem i na taj način brisanjem iz naše svakodnevice kroz pravedne sudske postupke koji jasno razlikuju počinitelje i žrtve", naveo je Vukčević.