Regija
0

Srbija će Haaškom sudu izručiti Župljanina

FENA
Stojan Župljanin i Radovan Karadžić, 1994.
Stojan Župljanin i Radovan Karadžić, 1994.
Srbijanska vlada dala je na telefonskoj sjednici održanoj u petak suglasnost Ministarstvu pravde za izručenje Haškom sudu (ICTY) Stojana Župljanina optuženog za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992.

Državna tajnica Ministarstva pravde Srbije Snežana Malović izjavila je agenciji Beta da je to ministarstvo odluku o izručenju proslijedilo Odjelu za ratne zločine Ministarstva unutarnjih poslova na dalje postupanje.

Tokom prijepodneva u petak izvanraspravno vijeće Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu odbilo je žalbu branitelja Stojana Župljanina na rješenje o njegovu izručenju ICTY-u.

Stojan Župljanin uhapšen 11. juna u Pančevu optužen je za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj krajini 1992. Optužnica ga tereti za progon, istrjebljenje i ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, nehumana djela, deportacije, bezobzirno razaranje naselja, te vjerskih i kulturnih objekata.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić najavio je u petak da će možda već danas, ali najkasnije do ponedjeljka biti završena procedura oko izručenja haškog optuženika Stojana Župljanina.