Međunarodni sud pravde
0

Srbija bi mogla tužiti Hrvatsku za genocid

FENA
Zastupnik Srbije na Međunarodnome sudu pravde Saša Obradović rekao je u posebnoj emisiji beogradske televizije B92, emitiranoj u četvrtak kasno navečer, da je jedan od mogućih poteza Srbije - ako se taj sud u utorak proglasi nadležnim u sporu koji je pokrenula Hrvatska - protutužba, dodajući kako je to politička odluka koju donosi vlada.

"Ako sud odluči da jest nadležan i ako odbije naše procesne prigovore, dobit ćemo rok za odgovor na tužbu. Taj odgovor na tužbu, osim toga što sadržava obranu, može sadržavati i protutužbeni zahtjev koji mora biti u okviru onoga što je predmet tužbe, a to je genocid. Dakle, jedino za što mi možemo uzvratiti jest isto ono za što je Hrvatska tužila nas, a to je genocid", rekao je Obradović u posebnoj

Međunarodni sud pravde u utorak će se očitovati o tome smatra li se nadležnim u vođenju spora koji je pokrenut 1999. godine zahtjevom Hrvatske da se tadašnja SR Jugoslavija proglasi odgovornom zbog povrede Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora srbijanske Skupštine i visoki dužnosnik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović u istoj je emisiji rekao kako misli da tužbama i protutužbama na određeni način "jedni drugima nanosimo štetu, ali i Srbija sama sebi". Dodao je da i Srbija i Hrvatska stoje pred vratima Europske unije te da cijela regija može računati na europsku perspektivu ako bude skladna.

"U ovom slučaju ako postoje tužbe s toliko naboja - političkog, emotivnog i tako dalje - drugi odnosi, od ekonomskih pa nadalje, ne mogu biti u najboljem redu", rekao je Mićunović.