Vladin prijedlog upućen Skupštini
1

Srbija amnestira 3.600 osuđenika zbog smanjena troškova

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o amnestiji i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, javlja dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.

Ovim zakonom bit će obuhvaćeno 3.600 od ukupno 11.500 osoba koliko trenutno boravi u zatvorima Srbije. Najmanje 1.100 osuđenika odmah bi se našlo na slobodi.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da prenatrpanost zatvora jedan od glavni razloga amnestije. Naglasio je kako će amnestijom značajno biti smanjeni troškovi države.

U obrazloženju Prijedlog zakona navedeno je da amnestija predstavlja institut koji je u krivičnom pravu opće usvojen i koji predviđaju sva savremena krivična zakonodavstva.

"Po svojoj pravnoj prirodi, amnestija je akt političke volje najviših organa državne vlasti. Tako i Krivični zakonik propisuje da se licima koja su obuhvaćena amnestijom može, između ostalog, dati djelomično ili potpuno oslobođenje od izvršenja kazne. Zakonom o amnestiji mijenja se položaj osuđenih osoba iz razloga što su se izmjenile društvene, ekonomske i političke prilike", navodi se u objašnjenju predloženog zakona i dodaje da se ima u vidu da su u posljednje vrijeme usvojena nova zakonska rješenja kojima su prihvaćeni međunarodni standardi u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

Amnestijom će, kako je najavljeno, od izdržavanja potpuno biti oslobođena lica koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona prvi put pravosnažno osuđena na kaznu zatvora u trajanju do tri mjeseca. Za osobe kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri do šest mjeseci, kazna zatvora se umanjuje za polovinu.

Četvrtina zatvorske kazne će biti smanjena i ostalim osuđenicima, osim onih osoba koje su osuđena za najteže oblike teških krivičnih djela i to na kaznu od 30 do 40. godina.

"U ovom trenutku bilo bi otpušteno oko 1100 osuđenih osoba. Trenutni efekat stupanja na snagu ovog zakona bi bio oko 200 hiljada zatvorskih dana, što znači uštedu 800 miliona dinara", navelo je Ministarstvo pravde Srbije u pojašnjenju ovog zakona.

Pomilovanja neće biti za počinioce krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, za krivična djela protiv polne slobode, za teže oblike krivičnog djela nasilje u porodici, teži oblik krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti države i krivična djela davanja i primanja mita, kao i za krivična djela s elementom organizovanog kriminala.

Amnestiji ne podliježu ni osobe koje su više od tri puta pravosnažno osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora, a nije izvršeno brisanje osude ili ne postoje uslovi za brisanje neke od tri osude.

Ovaj izuzetak se ne odnosi na osuđene osobe koje su navršila 70 godina života.

"Akt milosti" ne važi za osobe za koje je naređeno izdavanje potjernice zbog nejavljanja na izdržavanje kazne ili bjekstva.