Četiri mjeseca nakon postavljanja
0

Srbi uklanjaju barikade na sjeveru Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kosovska televizija javila je u ponedjeljak poslije podne da su Srbi na sjeveru zemlje počeli uklanjati barikade koje su bili postavili prije gotovo četiri mjeseci u znak protivljenja uspostavi kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Gradonačelnik općine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je kako se dogovorio s KFOR-om o uklanjanju barikada u mjesto Jagnjenica, pod uvjetom da tu bude nadzorna točka KFOR-a koji će zajedno s pripadnicima kosovske policije nadzirati promet.

Srpski mediji javili su da su uklonjene i tri barikade kod Jarinja na putu Leposavić - Raška.

Predsjednik najsjevernije općine na Kosovu Leposavića, Branko Ninić poručio je da je uklanjanjem barikada u Jarinju omogućena građanima lakša komunikacija sa Srbijom i osigurana sloboda kretanja za KFOR.

Rutinski nadzor prometa obavljaju vojnici KFOR-a, koji se ispred Jarinja nalaze sa dva oklopna transportera i nekoliko džipova.

Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović pozdravio je početak uklanjanja barikada i poručio da Srbija bez Srba na Kosovu ne može sačuvati državnu suverenost i integritet, a da Srbi bez države Srbije ne mogu opstati na Kosovu.

KFOR je pozdravio otvaranje cesta u dolini Zubinog Potoka i podsjeća da je na sjeveru Kosova postojalo između 12 i 15 barikada.