{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbi u Hrvatskoj žale se na svoj položaj

F
21.7.2008. u 16:17
0
0
Srbi u Hrvatskoj žale se na svoj položaj
0
Srbi u Hrvatskoj žale se na svoj položaj
Srbi u Hrvatskoj vrlo teško ostvaruju manjinska prava, marginalizirani su i isključeni iz mnogih područja javnog i društvenog života, te njihova životna i statusna pitanja tek čekaju rješenje, zaključak je srbijanskog Ministarstva za dijasporu nakon sastanka srbijanskog ministra za dijasporu Srđana Srećkovića i predsjednika Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljka Džakule.
Kako se u ponedjeljak navodi u priopćenju Ministarstva, srbijanski ministar za dijasporu i Džakula su se sastali u Beogradu u petak, te razgovarali o mnogim važnim pitanjima koja se tiču položaja Srba u Hrvatskoj, njihova povratka i reintegracije.

"Prava koja je srpska zajednica u Hrvatskoj uspjela ostvariti uglavnom su postignuta ispunjavanjem obveza Hrvatske u procesu europskih integracija", navodi se u priopćenju srbijanskog Ministarstva za dijasporu.

Džakula je, navodi se u priopćenju, iznio da je Republika Hrvatska "izdala tjeralicu" na kojoj se nalazi 1200 Srba optuženih za ratne zločine, kao i da je njih 400 pravomoćno osuđeno.

"Srbi koji žive izvan Hrvatske često i ne znaju nalaze li se na tjeralicama ili listi pravomoćno osuđenih u odsutnosti. Tjeralice za ratne zločine, na kojima se nalaze i nevini ljudi, čine jednu od glavnih prepreka u procesu povratka izbjeglih Srba", kaže se u priopćenju te dodaje da je SDF zatražio pomoć od države Srbije u "izjednačavanju pravosudnih standarda i praksi u procesuiranju za ratne zločine, kao i da se sve žalbe rješavaju dinamikom određenom zakonom".

Na sastanku su, dodaje se, izneseni i problemi gospodarske i socijalne prirode u područjima u koja se vraćaju Srbi, koja su "opustošena i ekonomski zapostavljena", a predsjednik SDF-a je pokrenuo inicijativu da Ministarstvo za dijasporu, zajedno sa
srbijanskim Ministarstvom za poljoprivredu, organizira "neki oblik edukacije za povratnike i stanovništvo u Hrvatskoj koje se bavi poljoprivredom".

Njezina bi svrha bila obučiti povratnike kako da traže povoljnije poljoprivredne kredite i subvencije koje Republika Hrvatska daje za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: