Nakon višesatne sjednice
2

Srbi sa Sjevera Kosova prekinuli proteste i deblokirali prelaz

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Srbi iz četiri općine sa sjevera Kosova odlučili su u petak na zajedničkoj sjednici privremeno prekinuti proteste i omogućiti nastavak radova na administrativnom prelazu Jarinje, ali su naglasili da se ne slažu s primjenom sporazuma Prištine i Beograda o zajedničkom upravljanju (IBM) na prelazima Jarinje i Brnjak.

Zajednička sjednica četiri skupštine općina sjevera Kosova počela je jutros u Leposaviću, a odluka je usvojena jednoglasno, nakon što su prije glasanja sjednicu napustili zastupnici Srpske radikalne stranke.

Usvojeno je stajalište da Srbi s kosovskog sjevera od vlade Srbije očekuju obustavu započetih radova na Jarinju i da općine i građani sa sjevera Kosova ostaju ustrajni u tome da ne prihvaćaju uspostavu granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, kao ni institucije iz Prištine, a da se "sva otvorena pitanja moraju rješavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije UN 1244".

Zaključke Vlade Srbije od 6. decembra Srbi sa sjevera Kosova shvataju kao pisanu garanciju države za slobodno kretanje robe i građana sjevera Kosova, preko prelaza Jarinje i Brnjak dok ne bude postignut konačan dogovor.

U usvojenom dokumentu na zajedničkoj sjednici četiri srpske općine sjevera Kosova istaknuto je i da se od Narodne skupštine Srbije očekuje da "potvrdi garanciju vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju".

Od državnih tijela zahtijeva se da omoguće "puno učestvovanje Srba s Kosova i Metohije u izradi platforme i utvrđivanaja zajedničke politike o pokrajini".

Komentirajući proteste Srba iz sjevernih kosovskih općina i situaciju na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je po povratku iz Bruxellesa, gdje je 6. decembra razgovarao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da se postojeće stanje na prelazima s Kosovom "neće mijenjati" i ocijenio da Srbi nemaju razloga protestovati.

Dačić je istaknuo da će, akogaranciju o režimu na administrativnim prelazima koje je dobio u Bruxellesu ne budu poštovano, "Srbija istog trenutka suspendiovati sporazum".

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton priopćila je 5. decembra da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Bruxellesu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prelazima početi na dva prelaza 10. decembra, a da će još dva prelaza biti otvorena do kraja godine.