Kosovo
0

Srbi ponovo blokirali prijelaz kod Zubinog potoka

FENA
Prizren
Prizren
Nekoliko stotina Srba sa sjevera Kosova blokiralo je u srijedu na pola sata saobraćaj na administrativnom prijelazu Brnjak, kod Zubinog Potoka, mirno protestujući zbog namjere EULEX-a da uvede carinu na robu koja stiže iz centralne Srbije.

Okupljeni su podržali zahtjeve UNMIK-u da misija EULEX prekine sve aktivnosti oko naplate carine. Istaknuto je da Srbi na sjeveru Kosova prihvataju plaćanje poreza, ali da se sredstva slivaju u budžet Srbije, a ne Kosova, prenose beogradski mediji.

Posljednji zahtjev je da se o naplati carine i poreza postigne dogovor s predstavnicima Srba na sjeveru Kosova i Vlade Srbije. Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na skupu u Brnjaku pozvao Vladu Srbije da, povodom najnovijih namjera EULEX-a, preispita saradnju s tom misijom na Kosovu. Ristić je rekao da Srbi na sjeveru Kosova neće ni s kim da sarađuju ako bilo ko nastoji da ih odvoji od Srbije i s njom napravi granicu.

  • Znamo da Srbija ne može da pošalje vojsku ni policiju, ali neka nas ne ometa, rekao je Ristić.

Skup kod Brnjaka završen je mirno. Administrativni prijelaz osiguravale su jake snage EULEX policije i KFOR-a. Nakon skupa uspostavljen je saobraćaj na tom prijelazu.