{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbi neravnopravni u Federaciji BiH

S
27.2.2010. u 18:39
0
63
Srbi neravnopravni u Federaciji BiH
0
Srbi neravnopravni u Federaciji BiH
Srbi koji žive u Federaciji BiH nisu u ravnopravnom položaju sa druga dva naroda, hrvatskim i bošnjačkim, iako u pravnom smislu uživaju konstitutivnost u oba entiteta u BiH, zaključak je analize koju je provelo Ministarstvo za dijasporu Srbije u okviru pripreme strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države sa Srbima u regionu.
Kao poseban problem u analizi je naglašen povratak izbjeglih i raseljenih Srba u FBiH i povratak njihovih imovinskih i drugih prava, što se negativno reflektuje i na ostvarivanje drugih prava, kao što su pravo na rad ili prava u kulturi i prosvjeti, prenijeli su beogradski mediji.

Prioritet Ministartva biće povratak protjeranih u svoje domove, kroz dosljedno poštovanje njihovih građanskih prava i sloboda, čime će se jasno pokazati da Srbija želi stabilnost u regionu i fleksibilnost u odnosima sa susjednim državama i u međudržavnoj saradnji.

Ministarstvo je najavilo da će se zalagati da cilj državne politike prema Srbima u regionu bude očuvanje stanovništva u oblastima u kojima srpski narod živi, a koje su bile poprište ratova, progona, ekonomskog propadanja i iseljavanja.

"Jedan od prioriteta u narednom periodu biće da se ojača infrastruktura za međusrpsku komunikaciju i koordinaciju, sa ciljem da se pospješe civilne inicijative Srba u BiH, njihov monitoring, kao i redovno pravno savjetovanje i povećanje broja zaposlenih Srba u organima u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi", najavilo je Ministarstvo za dijasporu Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: