Kosovo
0

Srbi blokirali početak prvog suđenja na sjeveru Mitrovice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotinjak djelatnika srpskih pravosudnih tijela blokiralo je u ponedjeljak ujutro zgradu okružnog i općinskog suda u sjevernoj Mitrovici i time spriječilo danima najavljivano prvo suđenje u organizaciji pravosudne misije EU-a na Kosovu EULEX.

Suđenje dvjema osobama iz leposavićke općine, optuženima za kazneno djelo teške krađe, počinjeno u oktobru 2007., trebalo je početi u 10 sati, a sudsko vijeće i tužitelji na tom suđenju trebali su činiti predstavnici EULEX-a.

Predstavnik srpskih pravosudnih djelatnika Nikola Kabašić, koji je razgovarao s predstavnicima EULEX-a, kazao je novinarima kako su tražili da se prije otvorenja suda riješe pitanja "što će EULEX raditi, čije će zakone primjenjivati, čijim će žigovima ovjeroviti presude i koga će predstavljati".

Kako je naveo, blokada neće biti prekinuta dok se pravosudni djelatnici ne uvjere da neće biti suđenja dok se nejasnoće ne razriješe između Beograda, EULEX-a i UNMIK-a.

"Moramo riješiti pitanja od šest točaka, po planu glavnog tajnika UN-a, a EULEX mora ostati u svom mandatu", kazao je Kabašić. Upozorio je kako nema slaganja glede misije EULEX-a i pitanja čiji će se zakoni provoditi na Kosovu.

Kosovske policijske snage, KF0R i policija EULEX-a nalaze se ispred zgrade okružnog i općinskog suda i za sada nema izgreda.

Od proglašenja neovisnosti Kosova 17. februara 2008. prekinut je rad sudova na sjeveru Mitrovice zbog nezadovoljstva Srba novim, neovisnim kosovskim statusom. Kosovski suci i tužitelji Albanci i Srbi još se nisu vratili u zgradu suda koju su oštetili Srbi zbog nezadovoljstva proglašenjem neovisnosti, a suci i tužitelji misije EULEX-a raspoređeni su u sud prije mjesec dana.

Iako je prošlo godinu dana otkako pravosuđe ne djeluje na sjeveru Kosova, kosovski i međunarodni čelnici na Kosovu zauzeli su se za vladavinu zakona na cijelom teritoriju, uključivo i taj dio.