Stjepan Mesić za DPA
0

"Spriječite Srbe koji žele uništiti BiH"

Sarajevo-x.com
Srbima ne smije biti dozvoljeno da razore Bosnu i Hercegovinu na dijelove, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Njemačku novinsku agenciju (DPA), osvrčući se na trenutnu političku krizu u našoj zemlji.

"Bosna mora preživjeti, i svi političari koji to ne žele moraju odstupiti sa svojih pozicija", rekao je 74-godišnji politički veteran, koji je bio član posljednjeg predsjedništva bivše Jugoslavije.

Mesićevi komentari došli su nakon sastanka političkih lidera BiH koji su sazvale SAD i EU, očekujući od njih provođenje reformi i ukidanje politčke blokade zemlje.

Lider bosanskih Srba, Milorad Dodik odbio je je priznati autoritet centralnoj vladi u Sarajevu, priprijetivši secesijom srpskog dijela teritorije.

"Srbi se pokušavaju riješiti svog bosanskog naslijeđa i žele biti vezani samo za svoje sunarodnjake u susjednoj Srbiji", rekao je Mesić.

Podjela BiH duž etničkih linija 1995. godine, na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, nije uspjela učiniti zemlju funkcionalnom ni 14 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma.

Rat je izbrisao etničku i religijsku toleranciju koja je bila zaštitni znak BiH.

"BiH je stoljećima bila najliberalnija evropska zemlja. Muslimani, katolici, Hrvati, pravoslavni Srbi i Jevreji su živjeli zajedno u miru", rekao je Mesić.

On je optužio Srbe da su posijali animozitet putem agresije, ali kritike nije poštedio ni svoje sunarodnjake koji su učestovali u ratu boreći se protiv muslimana slijedeći njegovog prethodnika na mjestu predsjednika Hrvatske, Franju Tuđmana koji je dijelio ambicije Slobodana Miloševića o podjeli Bosne.

"Danas, svi relevantni politički faktori u Hrvatskoj pokušavaju sačuvati BiH", rekao je Mesić.

Prema njegovim riječima, Zagreb je poslao krucijalnu poruku Hrvatima u BiH, koji čine oko 15 posto od četiri miliona ljudi u BiH, da moraju organizirati svoje živtote u svojoj zemlji, a ne u Hrvatskoj.

"Važno je da Srbija pošalje takvu poruku i Srbima u BiH, umjesto da podržava secesionističke ambicije", rekao je Mesić.

"Otcjepljenje bosanskih Srba ugrozilo bi vitalne interese Republike Hrvatske šaljući talas nemira duž cijelog regiona", zaključio je Mesić.