Regija
0

Spriječeno održavanje skupa desničara u Beogradu

FENA
Beograd
Beograd
Policija nije danas dozvolila simpatizerima udruženja "Naši"` i "Srpski narodni pokret 1389" da u centru Beograda organiziraju akciju pod sloganom "Srećan 11. jul, dan oslobađanja Srebrenice".

Nekoliko simpatizera tih desničarskih organizacija danas su se u 13 sati, kako su i najavili, okupili na centralnom beogradskom trgu Terazije, međutim Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je tokom prijpodneva da zabrani skup.

Učesnici skupa su usmeno, na licu mjesta, obavješteni da im okupljanje nije dozvoljeno, nakon čega su ih policajci legitimisali i naložili im da se raziđu.

Policija je privela jednog od učesnika skupa, koji je na sebi imao majicu sa fotografijom haškog optuženika Ratka Mladića te oduzela zastave i propagandi materijal.

MUP je organizatorima prvobitno bio odobrio samo postavljanje štanda i dijeljenje propagandnog materijala, ali je, kako Tanjug prenosi, u međuvremenu došlo do promjene sadržaja te akcije i zato je odlučeno da se ona zabrani.

Udruženja "Naši" i "1389" jutros su najavili da će na skupu u centru Beograda postaviti pult sa promotivnim materijalom i da će građani moći da se fotografiraju s posterom generala Ratka Mladića u prirodnoj veličini.

Nevladina organizacija "Inicijativa mladih za ljudska prava" danas je pozvala nadležno tužilastvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su noćas po Beogradu ljepile plakate sa porukom "Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice", kojim se, prema mišljenju te organizacije, slavi zločin.

"Ovaj akt predstavlja otvoreno veličanje zločina i izrugivanje bolu žrtava srebreničkog genocida na njegovu petnaestogodišnjicu. Država je dužna da odlučnom reakcijom jasno pokaže da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa u budućnosti neće tolerirati", navodi se u saopćenju "Inicijative mladih za ljudska prava".