Regija
27

Sporazum Prištine i Beograda: Kosovo dobilo međunarodni pozivni broj 383

Klix.ba
Kosovska ministrica za dijalog s Beogradom Edita Tahiri saopćila je da je Kosovo dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383, javila je prištinska televizija KTV.

Prema riječima Edite Tahiri, dobijanje međunarodnog pozivnog telefonskog broja rezultat je intenzivnih razgovora između predstavnika Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

U saopćenju na koje se poziva KTV, navodi se da je Kosovo dobilo državni međunarodni telefonski broj 383 koji će dodijeliti ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije) i ocjenjuje da to predstavlja veliki uspeh dijaloga u Briselu i izuzetno dobru vijest za našu državu i njene građane.

U okviru postignutog sporazuma, kaže se u saopćenju, Srbija je dužna da do 3. decembra ITU dostavi pismo u kojem izražava slaganje da se Kosovu dodijeli međunarodni pozivni telefonski broj. Kosovo se obavezuje da da privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji "MTS.d.o", koja treba biti registrovana prema zakonima Kosova.

ITU će 15. decembra dodijeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će svi međunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381, 377, 386 biti izbačeni iz upotrebe.

Evropska služba za vanjske poslove (EAAS) potvrdila je da su predstavnici Beograda i Prštine uz posredovanje EU postigli dogovor o daljoj primjeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine.