|

Sporazum o arbitraži biće potpisan do kraja godine?

Sporazum o arbitraži biće potpisan do kraja godine?
0
S
SRNA
1.11.2009. u 18:58
0
komentara
0

dijeljenja
Sporazum o arbitraži biće potpisan do kraja godine? Foto: Reuters
Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da je odlučan u namjeri da dođe do potpisivanja sporazuma o arbitraži za rješenje graničnog pitanja sa Hrvatskom i izrazio uvjerenje da će to biti učinjeno do kraja godine.
"Potreban je analitički oprez, ali i odlučnost i pregovaračka spretnost kako bi se stvari dovele do kraja", rekao je Pahor novinarima.

On je rekao da će ove sedmice razgovarati sa bivšim premijerom Janezom Janšom, opozicionim strankama i članovima parlamenta "radi razjašnjavanja nejasnoća" u vezi ovog sporazuma.

"Očekujem da će se neke nejasnoće raščistiti iduće sedmice i da će sporazum uskoro biti potpisan", rekao je Pahor i dodao da vjeruje da sporazum potvrditi i slovenački birači na referendumu.

On je naveo da će u referendumskoj kampanji pokušati da uvjeri javnost da je arbitražni sporazum najviše što Slovenija može postići u dogledno vrijeme za postizanje pravednog rješenja dugogodišnjeg graničnog spora.

"Mi smo na pragu značajnog uspjeha i zato ne razmišljam o povlačenju", rekao je Pahor.

Komentarišuću izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi Hrvatska izgubila granicu sa Italijom ako bi se Sloveniji dao teritorijalni izlaz na otvoreno more, Pahor je rekao da će granično pitanje riješiti arbitraža, a ne Mesić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.