Regija
0

Sporazum Hrvatske i Crne Gore o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa

FENA
Sporazum o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa između vlada Hrvatske i Crne Gore danas su u Zagrebu potpisali ravnatelj hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Crne Gore Zoran Begović.

Poštujući već potpisane međunarodne ugovore s tog područja koji obvezuju ugovorne strane, Hrvatska i Crna Gora Sporazumom uređuju okvir suradnje u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

To se poglavito odnosi na suradnju u planiranju i provedbi preventivnih mjera za zaštitu od poplava, potresa, požara, radioloških opasnosti te industrijskih i drugih civilizacijskih katastrofa. Također, u međusobnom obavješćivanju o opasnostima, nastanku i posljedicama katastrofa, te međusobnoj pomoći pri zaštiti, spašavanju i uklanjanju posljedica prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Sporazum se odnosi i na obrazovanje i osposobljavanje pripadnika civilne zaštite, vatrogasaca te spasilačkih ekipa i stručnjaka za zaštitu i spašavanje te razmjenu znanstvenih i tehničkih podataka i drugih dokumenata važnih za zaštitu od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Nakon potpisivanja Sporazuma ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut novinarima je izjavio da je to početak jedne suradnje, iako Crna Gora i Hrvatska u tom segmentu apsolutno imaju suradnju i dosad.

Ovim bilateralnim ugovorom, rekao je Trut, dvije države uređuju okvire i uvjete suradnje u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa u budućnosti na način da će planirati i provoditi i preventivne mjere zaštite od poplava, potresa, požara otvorenih prostora koji je veliki zajednički problem i velika zajednička briga, radiološke opasnosti te industrijskih i drugih civilizacijskih katastrofa. Istaknuo je da katastrofe nemaju granice, "prelaze bez viza i putovnica" i uvijek se pomoć dijeli između dobrosusjedskih država.

Da bi katastrofe izbjegli, Trut je istaknuo da se Hrvatska i Crna Gora moraju međusobno obavješćivati o svim opasnostima, o njihovom nastanku i posljedicama da bi se zajednički mogli boriti protiv njih.

Kao sljedeći korak najavio je tehnički sporazum gdje će još detaljnije razjasniti sve načine suradnje i operativnog rada u sustavu zaštite i spašavanja između dviju država.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Crne Gore Zoran Begović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, ističući potrebu da se što prije donesu operativne procedure kako bi se sistemi dviju država što prije stavili u funkciju zaštite i sigurnosti građana.

Naglasio je da je Crna Gora okrenuta europskim i euroatlantskim integracijama i sektor za izvanredne situacije civilne sigurnosti želi tome dati svoj puni doprinos. Istaknuo je da su kao sistem tako i organizirani da mogu pomoæi i susjedima i da misli da im je to prioritetni zadatak.