Regija
6

Sporazum Beograda i Prištine: Od januara promet mostom preko Ibra

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
U Kosovskoj Mitrovici danas je počela revitalizacija mosta na rijeci Ibar i pristupnih saobraćajnica kojima će do sredine januara sljedeće godine biti stvoreni uslovi za slobodno saobraćanje između južnog /albanskog/ i sjevernog /srpskog/ dijela ovog grada, za šta je EU izdvojila 1,2 miliona eura.

Revitalizacija je počela u skladu sa nedavno postignutim dogovorom direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri.

Đurić je nakon sastanka u Briselu rekao da će otvaranje mosta i uklanjanje Parka mira doprinijeti normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, a gotovo isto saopštenje jutros je izdala i Kancelarija EU u Prištini.

Radove će kontrolisati mješovita radna grupa pod nadzorom dvojice gradonačelnika - Gorana Rakića iz Sjeverne Kosovske Mitrovice i Agima Bahtirija iz južne Mitrovice.

Kosovska policija, EULEKS i KFOR, u skladu sa svojim mandatima, nadgledaće radove kako bi bilo obezbijeđeno njihovo mirno i slobodno izvođenje.

S južne strane mosta na Ibru, pred početak radova, dopremljen je jedan bager, nekoliko kamiona, a desetak radnika trebalo bi da počnu otkopavanje prilazne saobraćajnice.

Radovi na sjevernoj strani mosta, kako je jučer najavio Rakić, počećet za nekoliko dana.