Besana noć
21

Split odbranjen od vatre, ali požari bjesne širom Dalmacije, NATO šalje pomoć Crnoj Gori

Piše: M. N.
Podstrana jutros (Hrvatska) (Foto: Twitter)
Nakon što su Split odbranili od požara, hrvatski vatrogasci su noćas spašavali kuće u Strožancu i Podstrani. Od četiri jutros brane kuće od vatre koja se spuštala prema moru u mjestu Strožanac.

Pripadnici Torcide pomažu vatrogascima, a danas će doći i navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka. Napravili su živi zid i branili kuće. Veliki broj mještana napustio je domove s djecom i ponio osnovne stvari, a stranci su bježali iz apartmana. Požar se širi brdom, a u pomoć su stigli kanaderi. Gori i u Srinjinama, Žrnovnici i Podstrani. Srećom, bura više ne puše.

Prema gruboj procjeni, požari koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutali su 4.500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog rastinja i maslinika, a vatrogasci su tokom ponedjeljka zaprimili više od 5.000 poziva uznemirenih građana.

Brza cesta Solin-Klis je otvorena samo u smjeru od Dugopolja prema Splitu (DC1), gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, saopćio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK). Zbog požara su zatvorene brza cesta Solin-Klis (DC1) u smjeru Dugopolja, županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i županijska cesta Mravinci - Žrnovnica (ŽC6270).

U požarima su izgorjele brojne kuće, neke su nagorjele, kao i privredni objekti i automobili. Vrh države danas će doći u Split kako bi održali radni sastanak zbog požara, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović skratit će sastanak u Salzburgu i hitno se vratiti u svoju državu.

Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori i dalje pravi probleme vatrogascima. Ukoliko vjetar nastavi puhati u sadašnjem smjeru, vatra će doći do kuća. Vatrogasci su saopćili kako se situacija mijenja iz sata u sat, te je neizvjesno da li će stanovništvo biti evakuirano.

Požar je sinoć izbio i u Tološkoj šumi kod Podgorice. Blizu je kuća, ali su se vatrogasci izborili da ne budu ugrožene. U Tivtu su evakuirani turisti, a kuće su oštećene.

NATO i saveznici danas će poslati svoje kanadere koji će pomoći u gašenju požara.