Drugi krug izbora
45

Split odabrao novog gradonačenika, Ivica Puljak ponovo na čelu "najluđeg grada na svitu"

V. K.
Ivica Puljak proslavio pobjedu (Foto: Miroslav Lelas/Pixsell)
Ivica Puljak proslavio pobjedu (Foto: Miroslav Lelas/Pixsell)
Nakon što je u nedjelju održan drugi krug prijevremenih lokalnih izbora, Split je ponovno dobio gradonačelnika, a pobjedu je i ovaj put odnio kandidat Centra Ivica Puljak.
Četvrti put u godini, Puljak je ubjedljivo pobijedio kandidata HDZ-a Zorana Đogaša te potvrdio dominaciju ove političke struje u centru Dalmacije.

Prema rezultatima, novi-stari splitski gradonačelnik osvojio je 66,15 posto glasova (27.496 glasova), dok je Đogaš ostao na 31,85 posto (13.243 glasova).

Rezultati izbora (Foto: DIP)
Rezultati izbora (Foto: DIP)

Nakon što su objavljeni rezultati, u štabu Ivice Puljka upriličeno je veliko slavlje, a gradonačelnik je u svom prvom govoru naveo kako su građani na izborima jasno poručili u kakvom smjeru žele da se kreće grad.

"Bit ću gradonačelnik, a oni zamjenici svih građana, bez obzira jesu li izašli na izbore ili ne. Ja ću biti gradonačelnik svih građana Splita. Građani Splita jasno su poručili što žele. Bit ćemo ponosni na ono što ćemo napraviti sljedeće tri godine, učinit ćemo da Split bude centar regije i da bude primjer. Split je 'centar svita'", rekao je Puljak.

Nakon što je poznato ko će predvoditi Split u narednom periodu, gradu slijedi i posao uspostavljanja novog saziva Gradskog vijeća.

Kada je riječ o konstalaciji snaga u vijeću, Puljkova stranka Centar povećala je broj vijećnika sa 7 na 15, ali će za uspostavljanje vlasti morati pregovarati sa Mostom i SDP-om. Za većinu u Gradskom vijeću, Centru će biti potrebno 16 vijećnika što znači da im je u ovom odnosu snaga potrebna jedna dodatna ruka.

Kada je riječ o ostalim strankama u Gradskom vijeću, najveći pad doživjeli su HDZ i SDP.

Lista HDZ/HSS-a osvojila je 23,81 posto glasova ili osam mandata, lista HGS-a stranke bivšeg gradonačelnika Željka Keruma 7,11 posto ili dva mandata, Mostova lista 6,61 posto, lista SDP/HSU-a 5,75 posto, te lista koalicije DP/HDS/HSP-a i Hrvatskih suverenista 5,63.

Sve stranke koje su prošle izborni prag osim Centra i HDZ imaju po dva zastupnika. Izborni prag nisu prešle liste Pametno i Možemo. SDP i HDZ su u odnosu na izbore 2021. godine dobili po jednog vijećnika manje.