Saznajemo
0

Specijalno tužilaštvo Srbije podiže optužnicu protiv Eleza

Piše: Almir Panjeta
Specijalno tužilaštvo Srbije do četvrtka bi trebalo podići optužnicu protiv Darka Eleza koji je uhapšen u septembru ove godine u Beogradu pod sumnjom da je sa svojom kriminalnom grupom s Pala i iz Beograda planirao likvidaciju državnih funkcionera u Srbiji, saznajemo iz izvora bliskih srbijanskom pravosuđu.

Naš izvor nam nije mogao dati detalje za koja sve djela će Elez i članovi ozloglašene grupe koji se nalaze u pritvoru u Beogradu biti optuženi, ali nam je kratko prokomentirao da će "tu biti svega".

Eleza se u krivičnoj prijavi podignutoj u Srbiji nakon njegovog hapšenja sumnjiči da je podstrekavao na ubistvo, dok se njemu i njegovom klanu na teret stavlja i krijumčarenje 44 kilograma droge, pokušaj ubistva, pokušaj iznude, falsifikovanje isprava, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksploziva.

Prema informacijama medija u Srbiji, sumnjiče se da su 2008. planirali ubistvo Beograđanina kojem su pod automobil namjeravali postaviti eksploziv ali ih je policija osujetila hapšenjem trojice muškaraca iz grupe kod njih je zaplijenjen eksploziv. Elezov klan se sumnjiči i da je prijetnjama od imućnijeg meštanina Bijeljine pokušala da iznudi 600.000 eura. Policija u Srbiji koja je spriječila nekoliko planiranih zločina, ispituje učešće Elezovog klana u pojedinim likvidacijama u Srbiji.

Elez u BiH također ima impozantan kriminalni dosje, a policija Republike Srpske sumnjiči ga za nekoliko ubistava u kojima su žrtve uglavnom bili ljudi bliski njegovom kumu Đorđu Ždralu i vođi grupe s kojim je njegov klan u sukobu proteklih godina. Dovodi se i u vezu sa nekoliko neuspješnih atentata na Ždralu koji se trenutno nalazi u pritvoru i tereti ga se za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera u junu 2000. godine.