Regija
0

Specijalni brod isplovio iz Kopra

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Brod sa radioaktivnim otpadom isplovio je iz slovenačke luke Kopar prema krajnjem odredištu u Rusiju.

Riječ je o 32 kontejnera sa otpadom visoke radioaktivnosti iz Instituta "Vinča" iz Srbije. Ruta broda Jadranskim morem je nepoznata, ali on ne bi trebao ulaziti u hrvatske teritorijalne vode, javili su hrvatski mediji.

Iz Hrvatske  uprave za zaštitu i spašavanje rekli su da nemaju nikakvu službenu potvrdu o brodu sa radioaktivnim otpadom, niti im je poznata njegova ruta.

Srbija je osnovala javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije", koje je zaduženo za radioaktivni otpad iz Vinče, a do kraja godine Srbija će se riješiti cijele količine istrošenog nuklearnog goriva transportom u Rusiju, gdje će se trajno smjestiti na tajnoj lokaciji podno Urala. 

S obzirom da je Hrvatska zakonom zabranila ulaz radioaktivnog materijala u državu, što uključuje i tranzit, kontejneri s radioaktivnim otpadom nekoliko dana su putovali u posebnom vozu preko Mađarske do slovenačke luke Kopar. 

Slovenački mediji javljaju da iz sigurnosnih razloga nisu saopšteni termini transporta nuklearnog otpada, jer bi mogli postati meta terorističkih napada. Jedino je juče tokom dana saopšteno da je brod specijalizovan za takve vrste tereta napustio slovenačke teritorijalne vode. Previđa se da će mu trebati dva dana da izađe iz Jadrana.