Regija
0

Španija najzaslužnija za usporavanje priznavanja Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najveći i najproduktivniji saveznik Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta je Španija, piše danas novosadski "Dnevnik", pozivajući se na diplomatske krugove u Briselu.

Ta članica Evropske unije veoma je aktivno u proteklih šest mjeseci objašnjavala partnerima u Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom Istoku "zašto ne treba priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, sve dok se ne postigne dogovor sa Srbijom, ili dok se ta odluka ne legitimizira rezolucijom Ujedinjenih nacija", navodi list.

U smjernicama španske Vlade svojim diplomatama kako da brane poziciju Madrida oko Kosova, u koje je "Dnevnik" imao uvid, insistira se na nekoliko činjenica među kojima je i da Kosovo nije bilo republika u SFRJ, već pokrajina Republike Srbije, prenosi Tanjug.

Također, navedeno je da rezolucije UN-a jasno potvrđuju suverenitet Srbije nad Kosovom i da podjela Srbije nije došla dogovorom ili sporazumom, što dozvoljava međunarodno pravo, niti je proglašena nezavisnost legitimirana rezolucijom UN-a.

Španske diplomate ističu da ta zemlja ne može priznati nezavisnost Kosova ne samo zbog pravnih razloga, već i zato što je uspostavljanje etnički čistih država u suprotnosti s njihovim ključnim principima.