{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spaljivanje tri tone droge vrijedne 100 miliona kuna

F
23.1.2008. u 18:55
0
0
Spaljivanje tri tone droge vrijedne 100 miliona kuna
0
Spaljivanje tri tone droge vrijedne 100 miliona kuna
U rotacijskoj peći na temperaturi od 1.400 stepeni danas je popodne u "Našicacementu" počelo spaljivanje oko tri tone zaplijenjene droge, vrijedne oko 100 miliona kuna.
Među drogom, koju je policija zaplijenila od 1991. do 2005. i čuvala ju na tajnoj lokaciji, najviše je marihuane i hašiša - 2.400 kg, zatim 200 kg heroina, 330 kg kokaina i 50-60 kg sintetične droge.

To je prvo spaljivanje nakon sedam godina i završenih 620 sudskih postupaka vezanih uz tu drogu. Zadnji je put droga uništena u zagrebačkom Putu u julu 2001. kad je spaljeno 3,6 tona marihuane.

"Tražili smo mjesto gdje se to može obaviti na najprofesionalniji način i potpuno neškodljivo za ljude i okoliš i zato to činimo u 'Našicecementu', koji zadovoljava sve uvjete. Kako kapaciteti MUP-a više nisu bili dostatni za skladištenje droge, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, pronašlo je postrojenje koje udovoljava uvjetima spaljivanja droge. Stoga je i Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe droga predložilo hitno rješavanje te problematike", kazala je potpredsjednica hrvatske Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva Jadranka Kosor.

Istaknula je kako je to početak velikog posla i novog razdoblja u borbi protiv droge koja je velik problem. "Radi se o velikoj količini, jer će samo u prvoj etapi biti spaljeno oko tri tone. 'Našicecement' će početi uskoro remont, ali čim ponovno počne proizvodnja, počet će i nov ciklus spaljivanja", najavila je predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Jadranka Kosor.

Na pitanje koliko još ima droge koju treba spaliti rekla je kako takve podatke, iz opravdanih razloga, za sada ne može reći.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević naglasio je kako je ovaj proces spaljivanja potpuno bezopasan i za ljude i za okoliš, dodavši da nije uvjeren u ispravnost tog postupka, da u tome ne bi sudjelovao.

"Ovo je velika stvar za borbu protiv droge, jer nitko danas nije siguran da i njegovu djetetu ne će biti ponuđena droga. Spaljivanje je stoga jedini siguran način da droga više ne će biti nikom dostupna", kazao je ministar Rončević. Zahvalio je "Našicecementu" što je prihvatio taj težak posao, "jer treba to sve organizirati, dakako i uz potrebne mjere sigurnosti".

Glavni direktor "Našicecementa" Oto Ostović izvijestio je kako je pouzdano spaljivanje bez utjecaja na ljude i okoliš na temperaturi iznad 1.000 stepeni, a danas je droga spaljena na temperaturi od 1.400 stepeni. Sam postupak proveden je tako što se droga u manjim paketima neprekidno ubacivala u rotacijsku peć i miješala se s osnovnom sirovinom za proizvodnju cementa - klinkerom, objasnio je.

"Našicecement" - članica NEXE Grupe, drogu spaljuje besplatno jer, kazao je predsjednik Uprave NEXE Grupe Ivan Ergović, time želi pridonijeti borbi protiv toga velikog zla današnjice.

Spaljivanju su nazočili i ravnatelj policije Marijan Benko, ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić, predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Bernardica Juretić, našički gradonačelnik Krešimir Žagar i drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: