Javno priznanje
239

Šokantni iskazi hrvatskih graničara: Migrantima iz BiH uzimamo novac, razbijamo mobitele

A.D.
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
U hrvatskom pravobranilaštvu u posjedu su pisma nezadovoljnih graničnih policajaca te države u kojem iznose šokantna priznanja u vezi sa tretmanom migranata koji dolaze s teritorije BiH i pokušavaju preći hrvatsku granicu.

"Svakodnevno ih vraćamo u BiH bez papira bez procesuiranja bez obzira o kome se radilo, žene djeca, prema svima isto. Nema azila to ne postoji samo i ako u iznimnim situacijama, kada je nešto medijski popraćeno. Zapovijed načelnika (…) i rukovoditelja i uprave da sve vraćamo bez papira, nema traga, uzeti novce, mobitele razbiti, baciti, izbjeglice na silu vratiti u Bosnu", stoji u dijelu pismu kojeg objavljuje novilist.hr.

Pravobraniteljica je o tome još u martu obavijestila državno tužilaštvo, a u junu i u predsjednika Sabora te predsjednike nadležnih saborskih odbora. Reakcije još nema.

"Kako još uvijek nije zaprimila povratne informacije o eventualno poduzetim mjerama na ispitivanju navoda iz pritužbe, jedina preostala institucionalna mogućnost jest obavještavanje javnosti«, stoji u priopćenju pravobraniteljice.